CSID.RO Live, 14 octombrie, 18.15: nodulii tiroidieni, anxietatea și cancerul de piele

La CSID.RO Live, din 14 octombrie, 18.15, temele abordate sunt nodulii tiroidieni și anxietatea, alături de recomandările în diagnosticul și tratamentul cancerului de piele.

Invitatele emisiunii CSID.RO Live, din 14 octombrie, de la 18.15, sunt: dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut, dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Atunci când avem un nodul tiroidian, ni se poate schimba vocea

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog: „Nodulii tiroidieni apar din cauza deficitului de iod și în România este deficit de iod, astfel că pe parcursul vieții poate 60-70% din noi au un nodul la un moment dat.

De multe ori, pacienții descoperă singuri nodulul sau cineva din familie. Câteodată se poate observa că este ceva în zona respectivă, mai ales când înghițim.

La nivelul gâtului trec niște structuri foarte importante, dacă este un nodul mare, pot apărea probleme la înghițit sau ne sufocăm sau se schimbă vocea.

Ce ar trebui să ne pună pe gânduri este dacă am descoperit un nodul brusc, care crește rapid. Evoluția nodulilor este de obicei foarte lentă și apare în a doua parte a vieții”.

Semnalele de alarmă ale nodulilor tiroidieni

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog: „Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenți la femei. Dacă apar dintr-o dată la un bărbat, atunci ar trebui investigați rapid.

Orice nodul trebuie investigat. Sunt niște semne care ne alertează că ar fi un nodul malign: dacă apare la vârsta tânără, dacă crește brusc, dacă apare durere în locul respectiv, dacă apare răgușeală.

Anxietatea poate să vină din multe cauze. Dacă vorbim de hipertiroidism, acesta ar fi un motiv în plus pentru anxietate. Pe de altă parte și deficitul de tiroidă, câteodată se poate manifesta ca anxietate.

Anxietatea înseamnă o emoție de frică scăpată de sub control

Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut: Anxietatea e una dintre emoțiile noastre primare, respectiv: frica. Emoția de frică e extrem de adaptativă și funcțional, atunci când avem anxietate, frica nu se justifică.

Când vorbim de anxietate ca o tulburare de sănătate mintală: avem odată partea cognitivă: gânduri negative de o intensitate și de o frecvență care ne pot da insomnii, ne pot diminua atenția, nu mai putem să luam decizii. Astfel vom avea multe trăiri negative: frustrare, dezamăgire.

Anxietate înseamnă o emoție de frică scăpată de sub control: luptă, fugă sau îngheț. Corpul trebuie să descarce niște substanțe precum adrenalină sau cortizol, dar pe care dacă le descărcăm în situații care nu sunt cu adevărat pericole, corpul se îmbibă cu aceste substanțe, ceea ce duce la bătăi rapide ale inimii și alte manifestări corporale ale anxietății.

Dacă organismul nostru descarcă prea mult cortizol, acesta se va întoarce împotriva sistemului nostru de apărare, atunci voi ajunge să dezvolt patologie – boală- în zonele unde sunt eu mai sensibil.

Dintre cei care fac anxietate, 85% vor face și un episod depresiv.

Avem la consult pacienți cu situații depășite, din cauza restricțiilor din lockdown

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: În primele 2 luni de lockdown, pacienții nu au venit deloc. După care, a existat un număr foarte mare. Evitarea consultului a dus la o evoluție a leziunilor. În perioada aceasta, am avut la consult pacienți cu situații depășite, pentru care nu găsim soluții nici măcar de temporizare a leziunilor.

Înainte de lockdown, aveam 40 de cazuri de cancer care trebuiau să intre în intervenție. 30 au refuzat intervenția. Dintre aceștia, o parte au venit acum cu situații foarte avansate.

Cele mai periculoase tipuri de cancer cutanat

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: Românii sunt speriați de cancerul pulmonar și de sân, dar nu și de cel cutanat.

Melanomul malign – la debut seamănă cu o aluniță – nu doare, nu te mănâncă. O aluniță nouă care apare la o persoană peste 25 de ani ar trebui să trezească suspiciuni. În stadiile inițiale se tratează.

A doua tumoră cu fecvență mare este carcinomul spinocelular – carcinomul de buză – afectează persoanele care au stat mult la soare – apare pe mână, dar foarte întâlnit este cancerul de buză. Este o afecțiune mutilantă: o persoană poate să ajungă să trăiască fără un ochi.

Una din 5 persoane face un cancer de piele în timpul vieții. Acum avem și persoane tinere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Leventer - Medic primar dermatolog
Dr. Mihaela Leventer este unul dintre cei mai cunoscuți dermatologi din țara noastră, având peste 5.000 de consultaţii, 2.000 de intervenții de dermatochirurgie, 10.000 de mici intervenţii și peste 300 de intervenţii de microchirurgie Mohs, anuale. Doctor în medicină din 2005, dr. Mihaela ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult