Dr. Daciana Toma: importanța spălatului pe mâini

14 octombrie este Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini, iar pentru a sublinia importanța acestui gest, am stat de vorbă cu Daciana Toma, medic primar medicină de familie, Secretar al Societății Naționale de Medicină de Familie.

Spălatul pe mâini este vital pentru a preveni infectarea cu diverse virusuri și bacterii. Aceasta mai ales în contextul pandemiei, când s-a dovedit că igiena este un factor important pentru preveni îmbolnăvirea.

Într-un studiu de piață Unilever, realizat in România în 2020, la comanda Lifebuoy, primul brand de săpun antibacterian din lume, peste 90 la sută dintre participanți au spus că știu să se spele corect pe mâini. În plus, majoritatea participanților cred cu tărie că igiena personală, inclusiv spălarea mâinilor și igienizarea mâinilor împiedică răspândirea virusurilor.

Studiul de piață Unilever a analizat comportamentul românilor în ceea ce privește igiena mâinilor și a fost realizat pe paltforma IPSOS.Digital, pe un eșantion de 800 de respondenți, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, cu o marjă de eroare de +/-3,5%.

Studiul de piață a relevat faptul că, în pandemie, a crescut și consumul dezinfectanților, la 90% față de 36% înainte de debutul pandemiei. Dezinfectantul pentru mâini este utilizat de români mai ales atunci când merg la cumpărături, după ce au atins mânerul unei uși într-un spațiu public, după au folosit mijloacele de transport în comun și după ce dau mâna cu cineva.

De asemenea, studiul a vizat și preocuparea părinților pentru igiena copiilor. Astfel, părinții sunt mai preocupați să protejeze copiii împotriva factorilor externi decât de faptul că un anumit comportament al copiilor care ar putea avea un impact negativ asupra celorlalți prin transmiterea virusurilor și bacteriilor.

Astfel, părinții cu copii între 3 și 16 ani sunt îngrijorați de spălarea și igienizarea mâinilor copiilor, deoarece în lipsa igienei, consideră că aceștia: se pot îmbolnăvi (78%), aduc microbi în casă (37%) sau pot îmbolnăvi o rudă în vârstă (36%).

Ce recomandă medicii în privința igienei mâinilor?

Sfaturile ferme în privința igienei mâinilor au făcut și fac parte din recomandările generale ale tuturor medicilor în ceea ce privește limitarea răspândirii virusurilor și bacteriilor. Acest lucru a fost subliniat și de Dr. Daciana Toma, medic primar medicină de familie, Secretar al Societății Naționale de Medicină de Familie, în cadrul interviului video pe care l-a acordat pentru “Ce se întâmplă, Doctore?”

“Atât timp cât există o zi internațională dedicată spălatului pe mâini, e clar că este un lucru extrem de important. Igiena mâinilor este cărămida de la baza stării de sănătate a oamenilor. Este unul dintre elementele absolut esențiale pentru a ne păstra sănătoși, indiferent de vârsta pe care o avem.

Sunt foarte multe afecțiuni pe care le putem evita prin spălatul pe mâini. Și vorbim în primul rând despre afecțiunile generate de bacterii sau de virusuri, deci de afecțiunile infecțioase.

Însă trebuie să ne gândim că, deseori, venim în contact cu diverse substanțe toxice care pot dăuna organismului, cum sunt substanțele folosite pentru stropit în grădină. Iar pe ambalaje acestora scrie că e necesar spălatul pe mâini după folosirea lor” spune Dr. Daciana Toma.

Mai multe informații despre igiena mâinilor și cum se face corect, puteți afla din interviul video realizat cu medicul Daciana Toma.

Primul săpun antibacterian din lume

Lifebuoy a fost primul săpun antibacterian din lume, lansat în Marea Britanie și Irlanda în 1894, când bolile infecțioase reprezentau principala cauză de deces în lume. Lifebuoy a fost soluția Unilever la această problemă: un săpun antibacterian capabil să distrugă bacteriile și virusurile.

În anii 1920, brandul Lifebuoy a demarat programe educaționale în școli pentru a-i învăța pe copii și pe familiile acestora despre importanța spălării mâinilor. Începând din 2010, Lifebuoy desfășoară, în țările unde este prezent, unul dintre cele mai ample programe de educare cu privire la importanța spălării pe mâini, ce a angrenat până acum 1 miliard de oameni.

Lifebuoy s-a lansat în România la începutul acestui an, iar gama Lifebuoy cuprinde produse de igienă a mâinilor: săpun antibacterian lichid, săpun antibacterian solid și geluri dezinfectante. Săpunul este cel mai bine vândut săpun antibacterian din lume.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Daciana Toma - Medic primar medicină de familie
Dr. Daciana Ioana Toma este vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină Familiei și coordonator medical al proiectului ROCCAS ÎI București-Ilfov, dar și medic primar medicină de familie în cadrul Cabinetului Medical Individual cu același nume. Educație și formare Universitatea ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar medicină de familie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult