Cum ne adaptăm la diagnosticul de cancer

Diagnosticul de cancer poate fi un moment greu de acceptat și depășit în viață.

Diagnosticul de cancer poate fi unul traumatizant, de aceea adaptarea la această situație poate fi mai dificil de realizat. Cosmina Grigore, life coach, ea însăși pacientă cu cancer, ajută femeile ce trec prin acest diagnostic să accepte diagnosticul și să poată avea o viață 

În cadrul Asociației Imunis există un program special numit „Feminitate după cancer” în care Cosmina Grigore a adunat toate instrumentele și toate înțelegerile la care a ajuns și care au ajutat-o să depășească diagnosticul de cancer. Femeile parcurg mai multe module cu diverse teme și ajung să aibă acces la anumite informații care sunt în așa fel structurate încât să le ajute să aibă momente de conștientizare, acele AHA moments necesare în procesul lor de acceptare și de transformare.

Însă, spune Cosmina Grigore, transformarea nu se întâmplă simplu, peste noapte, ca la dietă, de exemplu. Feminitatea nu funcționează așa. Transformarea este un proces complex, anevoios, îndelungat. Iar regăsirea feminității după un moment atât de greu ca diagnosticul de cancer are nevoie de timp. Energia masculină are genul acesta de calități: de a găsi rapid soluții, de a rezolva probleme, de a face lucrurile să fie funcționale. Energia feminină și feminitatea au nevoie de un cadru mult mai larg, mai amplu și mai sigur, pentru a se deschide și a înflori.

Ce învață femeile în programul „Feminitatea după cancer” este că e nevoie de setarea unor așteptări corecte și înțelegerea faptului că nu în timpul programului se întâmplă integrarea. Pentru a se pregăti de transformare – trebuie să trecem prin mai multe etape: expunerea la informație corectă și coerentă, să avem acele momente de conștientizare  (acele AHA moments – când mintea se aliniază cu inima și cu celelelalte voci interioare). Abia după aceste etape, spune Cosmina Grigore, începe procesul de vindecare emoțională pentru diagnosticul de cancer. E un fenomen de reașezare când începem ușor-ușor să facem tranziția de la transformare la integrare, proces ce necesită timp. Este vorba despre magia post- mers la doctor sau terapeut.

Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt deja 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult