Cancerul de sân în sarcină explicat de Prof. Dr Gheorghe Peltecu

Prof. Dr Gheorghe Peltecu ne vorbește despre cancerul de sân în sarcină, de la diagnostic, până la planul de tratament și chirurgia sânului.
  • Publicat:
Cancerul de sân în sarcină explicat de Prof. Dr Gheorghe Peltecu
Cancerul de sân în sarcină explicat de Prof. Dr Gheorghe Peltecu

Cancerul de sân este cea mai frecventă boală canceroasă în timpul sarcinii. Se consideră că una din 3000 de sarcini se poate asocia cu cancerul de sân. Cancerul de sân reprezintă 46 % din totalul bolilor maligne din sarcină. Pe locul 2 se situează bolile maligne hematologice, apoi cele dermatologice, cancerul colului uterin, tumorile cerebrale, cancerul ovarian și cel colorectal. Prof. Dr Gheorghe Peltecu, medic primar obstretică-ginecologie, ne vorbește despre cancerul de sân în sarcină, de la diagnostic, până la planul de tratament și chirurgia sânului.

Cancerul de sân în sarcină- diagnostic și examinare

Numărul cancerelor de sân diagnosticate în timpul sarcinii a crescut în ultimul timp, datorită atenției acordate subiectului și a îmbunătățirii tehicilor de investigație. Diagnosticul se bazează pe antecedente și examinarea clinică. Istoricul familial este pozitiv în aproape jumătate din cazuri. Femeile care au istoric de cancer familial, mai ales la vârste tinere, vor fi educate să facă o examinare a sânului înainte de a planifica o sarcină.

Cele mai multe gravide sunt asimptomatice. Unele pot avea dureri sau un discomfort, altele pot simți un nodul palpabil. Examinarea este dificilă datorită modificărilor de sarcină pe care le suferă sânul. Orice nodul depistat la sân trebuie investigat amănunțit.

Examinarea unui nodul mamar la o gravidă trebuie făcut de profesioniști. Ecografia mamară este metoda standard pentru că poate face distincția între o formațiune chistică și una solidă. Cancerele mamare sunt formațiuni solide.

Mamografia se impune numai atunci când suspiciunea ecografică este mare și trebuie precizată și existența altor focare canceroase. Mamografia poate fi făcută în sarcină, abdomenul fiind acoperit cu un șorț protector împotriva radiațiilor, iar incidența fiind oblică.

Diagnosticul este stabilit prin puncția biopsie cu ac gros. Forma patologică dominantă este carcinomul ductal invaziv. Examenul histopatologic al fragmentului biopsiat indică nu numai natura malignă, dar și tipul biologic de cancer, prin imunohistochimie.

Cancerul de sân în sarcină- planul de tratament

Planul de tratament al cancerului mamar în timpul sarcinii trebuie stabilit de o echipă multidisciplinară (ginecolog oncolog, obstetrician, anatomopatolog, oncolog medical, genetician, neonatolog, psiholog, anestezist, specialist în medicina maternofetală). El va respecta protocolul existent pentru tratamentul cancerului la femeia negravidă.

Chirurgia este sigură în timpul sarcinii, la fel ca și anestezia. Se poate opta atât pentru chirurgia conservatoare, de păstrare a sânului, cât și pentru mastectomie (extirparea sânului). Evaluarea afectării ganglionilor axilari se face obișnuit, respectând protocoalele standard.

Mastectomia simplifică tratamentul întrucât nu necesită radioterapie postoperator. Chirurgia conservatoare necesită radioterapie postoperatorie, care însă nu poate fi efectuată în trimestrul al treilea de sarcină.

Dacă cancerul de sân este depistat în trimestrul unu de sarcină, gravida va fi consiliată și va decide dacă întrerupe sau continuă sarcina. I se va explica că nu va putea face chimiterapie în trimestrul unu datorită riscului de malformații fetale, avort sau oprirea din evoluție a sarcinii. Chimioterapia este sigură în trimestrele 2 și 3 de sarcină, ea putând fi începută după săptămâna a 14 de sarcină. Dozele de citostatice se stabilesc ca și la femeia negravidă, în funcție de înălțime și greutatea corporală. Nu s-au înregistrat efecte nocive pe termen scurt sau lung la nou născuți (neurologice, tulburări cognitive, boli maligne). Chimioterapia trebuie întreruptă la 34-35 săptămâni, iar nașterea trebuie planificată în următoarele 3 săptămâni, obișnuit la 37 săptămâni. Modul de naștere depinde de indicația obstetricală, nefiind obligatoriu operația cezariană. Este important ca după naștere să fie examinată atent placenta. Uneori pot fi metastase placentare.

Întreruperea cursului sarcinii nu este obligatorie în cazul depistării unui cancer mamar. Întreruperea sarcinii nu ameliorează, dar nici nu agravează cursul bolii canceroase. Gravida și partenerul său trebuie corect și amplu informați și să ia singuri decizia.

Sarcina nu este un factor de prognostic rezervat în cazul asocierii cu cancerul mamar. Prognosticul este similar femeilor negravide de aceeași vârstă și cu același stadiu de boală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân