Cele mai frecvente boli de coloană ale românilor. Durerea este un semn!

Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, Șef Secție Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă cele mai frecvente boli de coloană cu care se confruntă românii.

Nu neglijați durerile care apar la nivelul spatelui sau coloanei vertebrale și mergeți la medic dacă acestea persistă! Aceasta pentru că pot fi semnul unei patologii de la nivelul discurilor vertebrale sau al canalului vertebral. De altfel, 90 la sută dintre oameni se confruntă de-a lungul vieții cu cel puțin o durere de spate. Este cel mai frecvent simptom semnalat medicului, după cele de răceala.

“Cele mai frecvente afecțiuni de coloană de care suferă românii sunt fenomenele și leziunile degenerative ale coloanei vertebrale, adică hernia de disc și stenoza de canal vertebral. Pe măsură ce omul îmbătrânește, canalul vertebral prin care trece măduva spinării se micșorează. Se depun calciu, osteofite (ciocuri cum se numesc popular) și ating elementele nervoase. Și atunci compresiunea pe elementele nervoase dă această patologie. Deci cel mai des întâlnită patologie a coloanei vertebrale este patologia degenerativă. Patologia coloanei poate să fie și postraumatică: când o persoană se lovește, ridică o greutate sau când dă o mașină peste o persoană, se rup discul sau vertebra.

O altă categroei de boli o reprezintă tumorile spinale. Acestea se pot dezvolta cervical, lombar, toracal. Dar cel mai frecvent întâlnită este patologia degenerativă care afectează preponderent persoanele peste 50 de ani, când e uzură mai mare. Însă apare și la oamenii mai tineri, de 30, 40 de ani.

De 35 de ani de când activez în acest domeniu, îmi aduc aminte de 7,8, 10 cazuri care aveau sub 20 de ani. Cazurile au fost din diverse motive precum traumatismele. Dar această patologie apar mai rar la tineri. De obicei, e mai frecvent întâlnită după o anumită vârstă” ne-a declarat în emisiunea CSID.RO Live dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, Șef Secție Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

Emisiunea integrală dedicată bolilor coloanei vertebrale și soluțiilor pentru acestea poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult