Ce tehnologie de vârf folosește prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea pentru a opera pe creier

Prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, doctor în științe medicale, Director Științific Spitalul Clinic SANADOR, explică modul ucm funcționează neuronavigația, tehnologie performantă folosită în operațiile pe creier.

“Preoperator, trebuie să facem toată bateria de analize. Pentru o operație pe creier, trebuie să facem analizele generale, ca să știm exact la ce ne adresăm. Și elementul esențial este rezonanța magnetică, angio RMN-ul cu toate facilitățile. Există un device numit  rezonanță magnetică cu neuronavigație.

Ce obținem prin neuronavigație: aparatul de neuronavigația este în fața mea, pacientul este lângă mine și îl pot opera. Și mă dirijez cu antena asupra organismului în preoperator și în operator ca să văd unde este leziunea. Nu că nu aș ști, dar văd toate dedesubturile, toată profunzimea.

Avantajele neuronavigației în operațiile pe creier

De multe ori, o leziune nu este unică, precum un nodul, ci are implementări laterale. Trebuie să o găsești pe fiecare în parte. Am avut marea surpriză să intru la un caz cu o asemenea situație, multicentrică, să scot și apoi m-am uitat și am constatat că erau două, trei leziuni pe care nu le atinsesem. Și cu antena aparatului le-am căutat și le-am găsit. Altfel, nu puteam. Deci mă ajută imens neuronavigația, exact cum piloții văd ce se întâmplă pe Pământ cu ajutorul dispozitivelor de navigației. La fel și noi vedem în creier foarte mult.

Este esențial: dacă vrem să obținem calitate, trebuie să fim pe linia neurochirurgiei moderne care implică neuronavigația” ne-a declarat în emisiunea CSId.RO Live prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, doctor în științe medicale, Director Științific Spitalul Clinic SANADOR.

Întreaga emisiune CSID.Ro Live dedicată sănătății creierului, emisiune al cărei invitat a fost prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, poate fi urmărită aici:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult