Cele mai bune plante pentru detoxifierea și regenerarea ficatului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, specialist în apifitoterapie, trece în revistă cauzele îmbolnăvirii ficatului și plantele benefice pentru detoxifiere și regenerare.

Care sunt cei mai mari dușmani ai ficatului?

Dr. Ruxandra Constantina: Ficatul este uzina care metabolizează și neutralizează orice poluant și orice toxină internă sau externă. Deci este foarte important să-l menținem sănătos. Ce atacă ficatul? În primul rând, stilul de viață nesănătos. Și pe primul loc pun stresul, deci suprasolicitarea fizică și psihică prelungită. Apoi este dieta cu multă mâncare prăjită, aditivată, de tip fast food, cu grăsime animală în exces, dulciurile concentrate. Îi fac rău lipsa hidratării, dar și alcoolul. Alcoolul poate să dea acea steatoză hepatică alcoolică. Și administrarea de medicamente poate afecta ficatul, la fel poluanții din mediu. Deci totul atacă încet și sigur ficatul. Ficatul are o mare putere de regenerare, aceasta este partea bună. Doar că regenerăm până când apare fibroza, înlocuirea acelor hepatocite cu țesut fibros.

Care sunt semnele unui ficat bolnav?

Dr. Ruxandra Constantina: Semnele sunt nespecifice și de aceea, de multe ori, nu le dăm atenție, repectiv starea de oboseală, astenie care nu dispare chiar dacă ne odihnim. Apar senzația de greață, de balonare, jena în partea dreaptă, durerile de cap, amețelile, o fragilitate capilară, cu gingivoragii (gingiile sângerează când ne spălăm pe dinți), erupții la nivelul pielii, dureri articulare, tulburări hormonale. Toate pot să indice o slabă funcționare la nivelul ficatului.

Cum ne ajutăm ficatul să funcționeze mai bine și care sunt remediile naturale eficiente?

Dr. Ruxandra Constantina: O boală la modă, intens mediatizată și tratată, este steatoza hepatică. Înainte era doar steatoza hepatică de cauză alcoolică, dată de un consum exagerat zilnic de alcool. Apoi a apărut steatoza hepatică non alcoolică, generată de factorii favorizanți de care am vorbit. În ambele cazuri, boala este perfect tratabilă, dacă schimbăm stilul de viață și adoptăm o alimentație sănătoasă, cu mai puține grăsimi și dulciuri. Mișcarea s-a dovedit că poate reversa steatoza hepatică. Este foarte importantă respectarea orelor de odihnă, cu minimum 7-8 ore de somn pe zi. Contează și gândirea pozitivă pentru că sentimentele de mânie, furie, resentimentele, toate ne îmbolnăvesc încet și sigur ficatul.

Pe lângă schimbarea stilului de viață, putem să administrăm plante cu eficacitate dovedită prin studii clinice. Vorbim despre armurariu, cu substanța activă silimarina. Trebuie luate produsele care precizează cât extract de silimarină conțin ca să fie o concentrație cu potențial terapeutic. Altfel, le luăm degeaba.

Pe lângă această silimarină care detoxifică și ajută la regenerare și formarea de noi hepatocite, mai putem folosi anghinare, păpădie, cicoare care stimulează secreția și excreția de bilă și ajută la detoxifierea celulei hepatice.

Mai multe informații despre plantele benefice pentru ficat puteți afla din materialul video realiza cu dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, specialist în apifitoterapie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult