Ce simptome dau rinichii bolnavi?

Iată cum îț dai seama că ai rinichii bolnavi.

Rinichii bolnavi au anumite simptome pe care le putem recunoaște. Află care sunt acestea de la Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, Doctor în științe medicale, simptome despre care am vorbit în CSID.RO Live.

Unul dintre simptomele care sugerează o afectare renală este durerea lombară de origine renală (nu toate durerile lombare sunt de origine renală, de exemplu durerea lombară de origine sciatică). Există două variante clinice ce dau dureri lombare: prima dintre ele: colica renală. Aceasta determină o durere violentă, care apare brusc, care iradiază anterior, provocată cel mai frecvent de migrația unui calcul renal pe ureter descendent, provocând obstrucția acestuia.

A doua variantă clinică a durerii lombare de origine renală este nevralgia care, deși este o durere mai blândă, este o durere surdă. Însă, aceasta, de multe ori trădează o afecțiune mult mai periculoasă, mai gravă, mai dificil de tratat. Așadar, unul dintre cele mai importante simptome pentru rinchii bolnavi este durerea.

Apoi, un alt simptom important este hematuria sau urinarea cu sânge. Este unul dintre cele mai importante simptome în această specialitate, pentru că cel mai frecvent, se asociază cu cancerele aparatului urinar. Pot fi și alte cauze ale hematuriei: și litiaza provoacă, și tuberculoza. Este foarte important, atunci când există urinare cu sânge, să se excludă un cancer al aparatului urinar.

Un alt simptom pentru rinichii bolnavi este urina tulbure. Cel mai frecvent, aceasta sugerează infecția, însă urina poate fi tulbure și în alte cazuri: în eliminarea în exces a acidului uric, a fosfaților și a carbonaților. Acestea pot da aspectul tulbure al urinei, fără să fie vorba de infecție.

Pe de altă parte, asocierea febrei sugerează o infecție la nivelul aparatului urinar și, cel mai frecvent, la nivelul rinichiului. Asocierea tahicardiei, a hipotensiunii sau a frisoanelor, toate indică simptome pentru rinichii bolnavi.

Toată emisiunea despre sănătatea rinichilor poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult