Ce nevoi are o mamă după o naștere

Dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, ne-a explicat în CSID.RO Live ce impact are o naștere asupra vieții de cuplu.

În cadrul intervenției video din CSID.RO Live, dr. Mona Zvâncă a vorbit în primul rând despre importanța susținerii mamei după naștere.

„Unul dintre elementele esențiale din prima perioadă de după naștere și după această perioadă este suportul familiei, suportul partenerului. Este vorba atât despre suportul fizic în a ajuta și a prelua o parte din responsabilitățile creșterii unui copil foarte mic. Mamei îi trebuie oferit timp pentru a se odihni, de a se îngriji, de a se echilibra atât fizic, dar și psihologic.

Imediat după naștere, sunt aspecte strict fizice, de disconfort fizic legat de eventuale dureri legate de cezariană, nașterea naturală, alăptare. Lucrurile diferă foarte mult de la o persoană la alta.

În primele două luni după naștere, o femeie se confruntă în primul rând cu disconfort fizic, cu foarte multă oboseală, cu o furtună hormonală. E de fapt o scădere abruptă a tuturor hormonilor care au fost în timpul sarcinii. Și trebuie foarte multă înțelegere din partea partenerului și mult ajutor pentru a depăși acest moment.

O femeie trebuie să știe la ce să se aștepte. Cred că sunt mult mai ușor de depășit aspectele dificile dacă o femeie este informată ce se întâmplă cu ea, cu corpul ei, cu copilul, cu alăptarea, cu creșterea copilului. Și trebuie înțeles că lucrurile acestea sunt pasagere, pentru că uneori senzația este că nu va mai fi niciodată mai bine” ne-a declarat dr. Mona Zvâncă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mona Zvâncă - Medic primar obstetrică-ginecologie
Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, fiind supraspecializată în medicina materno-fetală. Dr. Mona Zvâncă este asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. A ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult