Povestea ginecologului român care a ajutat la nașterea copiilor în Yemen

Dr. Gabriela Zoican, medic ginecolog, vorbește despre experința ei ca medic într-o zonă de război.
  • Publicat:
Povestea ginecologului român care a ajutat la nașterea copiilor în Yemen
Dr. Gabriela Zoican, foto arhivă personală

Viața și cariera sunt în continuă schimbare. Mai ales dacă ne permitem să experimentăm. Iată povestea dr. Gabriela Zoican, medic ginecolog care și-a urmat visul din anii 1980 și s-a alăturat echipelor Medici fără frontiere. Prima misiune a fost în Yemen, țară unde are loc un război civil, unde a lucrat într-o maternitate. Aflați povestea ei despre experiență, problemele pe care le întâmpină femeile gravide acolo și lecțiile de viață învățate.

 

CSÎD: De ce ați ales Ginecologia ca specializare?

Dr. Gabriela Zoican: Pentru că Ginecologia, și mai ales Obstetrica (partea care se ocupă de sarcină și naștere) e ramura din medicină aflată cel mai departe de boală și moarte și  cel mai aproape de viață și bucurie.

Încă din vremea comunismului visa să plece în misiuni umanitare

CSÎD: Ce știați despre misiunile Medici Fără Frontiere înainte să participați?

Dr. Gabriela Zoican: Știu de această organizație încă din facultate, din anii ‘80 și modul lor de acțiune m-a fascinat de atunci. Dar în România comunistă era imposibil să încerci să te alături. Cum nu mi-am propus niciodată să emigrez, și cum apoi cursul vieții mele a fost legat de familie și profesie, abia de curând, în ultimii 3-4 ani am început să caut din nou informații despre MSF în media tradiționale și on-line unde MSF e destul de vizibil. Să nu uitam că e unul din laureații Premiului Nobel pentru Pace (în 1999).

dr. Gabriela Zoican, foto arhivă
Dr. Gabriela Zoican în misiunea Medici fără frontiere, în Yemen, foto arhivă

CSÎD: În câte misiuni ați fost până acum?

Dr. Gabriela Zoican: Deocamdată într-o singură misiune între 7 noiembrie 2021 și 27 ianuarie 2022.

CSÎD: În ce țără?

Dr. Gabriela Zoican: În Yemen, țară aflată într-un război civil de peste șapte ani.

 

CSÎD: Ce ați făcut în Yemen mai exact?

Dr. Gabriela Zoican: Am lucrat la o maternitate din cadrul Spitalului de Urgențe din localitatea Abs, Guvernoratul Hajjah, localitate situată în nord vestul țării, relativ aproape de linia frontului. Acest spital asigură servicii medicale gratuite pentru urgențe pentru populația dintr-o arie foarte mare în care trăiesc aproximativ un milion de oameni, populație stabilă sau refugiați interni.

În maternitate, unde fluxul de paciente era foarte mare (vorbim de 1.000-1.100 de nașteri lunar), cele care asigurau majoritatea serviciilor erau moașele recrutate de MSF dintre localnici. Medicii specialiști erau solicitați pentru intervențiile chirurgicale, nașterile instrumentale sau cu complicații, pacientele cu patologie deosebită, supravegherea postoperatorie. Și trebuiau să asigure continuitatea activității prin gărzi mai frecvente sau mai rare în funcție de numărul doctorilor aflați în activitate la un moment dat (între doi și patru specialiști cu tot cu medicii din Yemen).

Yemen, foto dr. Gabriela Zoican
Yemen, foto dr. Gabriela Zoican

CSÎD: Ce probleme au femeile acolo?

Dr. Gabriela Zoican: Problemele femeilor din Yemen, pe lângă cele generate de război, sărăcie și condiții naturale dificile sunt date și de inegalitatea de șanse mai ales în ceea ce privește accesul la educație și de o anumită dependență patriarhală tradițonală, specifică culturilor musulmane.

În Yemen, multe femei încă nasc acasă

CSÎD: Cu ce dificultăți se confruntă gravidele?

Dr. Gabriela Zoican: Pentru majoritatea gravidelor care locuiesc în zone îndepărtate, dificultatea majoră este accesul la servicii medicale primare și la îngrijiri antenatale, ceea ce duce la agravarea unor patologii legate de sarcină. Multe femei nasc la domiciliu, adesea fără asistență potrivita, după care ajung la spital cu complicații grave postpartum.

dr. Gabriela Zoican, foto arhivă
dr. Gabriela Zoican, foto arhivă

CSÎD: Cu ce probleme de sănătate se confruntă nou-născuții?

Dr. Gabriela Zoican: Cunosc prea puțin problemele de sănătate ale nou-născuților pentru că de ele se ocupă medicul pediatru, nu ginecologul. În general sunt problemele legate de prematuritate, de greutatea mică la naștere și de patologia maternă din timpul sarcinii.

În Yemen, prețul ridicat al mâncării duce la malnutriție

CSÎD: Este adevărat că hrana este o mare problemă în această țara?

Dr. Gabriela Zoican: În Yemen un număr mare de persoane, mai ales copii, suferă de malnutriție severă prin lipsă de aport alimentar dar cauza foametei e mai puțin lipsa alimentelor în sine ci mai ales prețul lor. O mare parte a populației nu are nicio sursă de venit stabil iar agricultură de subzistență e foarte greu de făcut într-o țară cu pământ arid și lipsă cronică de apă. Războiul nu face decât să agraveze dificultățile deja existente.

Medici fără frontiere, foto arhivă dr Gabriela Zoican
O parte din echipa medici fără frontiere la care a participat dr. Gabriela Zoican

Una dintre cele mai mari virtuți este toleranța

CSÎD: Ce lecții ați învățat din Yemen? Cum a fost să  fiți atât de departe de casă?

Dr. Gabriela Zoican: Cel mai important lucru învățat de mine în misiunea dintr-un loc mult diferit de locul meu familiar a fost să constat că oamenii se comportă aproape la fel pretutindeni, indiferent de condițiile sau cultura în care traiesc și în ciuda aparențelor. Am mai învățat ca provocările cu cât sunt mai mari, cu atât determină o mai mare reziliență la modul general, și că una din cele mai mari virtuți umane este toleranța.

N-am reușit să aflu acolo și nici nu cred că voi afla vreodată și vreunde răspunsul la întrebarea “De ce vor oamenii război?”

CSÎD: Ați vizitat Socotra.

Dr. Gabriela Zoican: Nu.

CSÎD: Ați întâmpinat probleme de sănătate?

Dr. Gabriela Zoican: Am avut o viroză respiratorie în primele săptămâni de la sosirea în Yemen, la care am fost testată și pentru Covid și a fost negativ. Alte probleme de sănătate nu am avut pe durata misiunii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân