Relația cu un narcisic malign. Psihoterapeut: „Inițial își sufocă partenera cu laude, complimente și dovezi de iubire”

  • Publicat:
Relația cu un narcisic malign. Psihoterapeut: „Inițial își sufocă partenera cu laude, complimente și dovezi de iubire”
Sursa foto: Shutterstock

Oricine – indiferent de nivelul de cultură sau cunoaștere psihologică – se poate îndrăgosti de un narcisic malign, iar probabilitatea să fie abuzat în acest tip de relație de tip dominator-submisiv este imensă.

În articolul „Ce au în comun Fifty Shades of Gray, Escrocul de pe Tinder sau unele personalități cu mii de followers? Un diagnostic: narcisismul malign” am aflat care sunt semnele prin care poate fi recunoscută o persoană cu o astfel de tulburare.

Beatrice Popescu, psihoterapeut CBT în cadrul Centrului Medical Bellanima, detaliază acum modul în care un narcisic malign se manifestă într-o relație romantică.

3 faze ale relației cu un narcisic malign

Potrivit psihoterapeutului, comportamentul unui narcisic malign într-o relație romantică este generator de traume pentru partener.

Există trei faze ale relației cu un narcisic malign:

Idealizarea

În această fază, narcisicul se manifestă extrem de seducător. Își sufocă partenerul sau partenera cu laude, complimente și dovezi de iubire, face dezvăluiri incredibile despre propria persoană chiar din primele zile ale relației, își copleșește partenerul cu emoții pozitive și sentimente, îi trimite nesfârșite mesaje romantice, poetice, muzicale, erotice, într-o manieră aproape bizară pentru un început de relație.

Este o fază scurtă, în care face tot posibilul să se pună în cea mai bună lumină, astfel încât partenerul să se îndrăgostească, profund orbit de pleiada de calități etalate.

Devalorizarea

Este faza cea mai lungă, în care se desfășoară abuzul psihologic asupra partenerului. Ușor-ușor se trece de la luna de miere relațională și se ajunge la momente în care victima narcisicului va observa nu numai că nu îl mai poate mulțumi, dar orice gest este criticat și pus sub lupă.

Dacă narcisicul mai continuă să facă complimente, mult mai rar decât în prima fază, ele sunt anulate de critici sau de ironii, apare negging-ul sau apar chiar jigniri pe față, fără niciun echivoc și fără nicio explicație.

Este perioada în care personalitățile sănătoase, independente și cu stima de sine înaltă sesizează abuzul, reușesc să se desprindă și să se retragă din relație.

Din păcate, multe persoane care au apucat să se îndrăgostească de un narcisic malign sau persoane dependente sau cu frică de singurătate rămân în relație sperând că se va schimba ceva și narcisicul va deveni aceeași persoană agreabilă din faza de love bombing. Evident că așteptarea este în van.

Abuzul psihologic poate include gaslighting (n.r. – o formă de manipulare psihologică ce își propune să sădească semințele incertitudinii în persoana-țintă, care începe să aibă dubii asupra propriilor sentimente, emoții, gânduri conducând la ideea că suferă de o tulburare psihică), negging (n.r. –  o tactică utilizată de experții în seducție în scopul de a diminua stima de sine a unei femei care ar putea deveni mai vulnerabilă în fața avansurilor lor, a face unei femei un compliment urmat de o critică) sau alte comportamente toxice, care au darul de a prăbuși stima de sine a partenerului-victimă.

Abandonul

Se va produce brusc, ca o pedeapsă aplicată partenerului, fie pentru o vină inexistentă, fie fără nicio explicație, dorind să șocheze și să producă durere psihică.

Ghosting-ul, un comportament foarte la modă acum printre mileniali, este o formă de abandon în care narcisicul dispare dintr-odată, tăind toate formele de comunicare: blocare pe social media, pe Facebook, pe WhatsApp, pe telefon. Partenerul-victimă este lăsat îndurerat, contrariat, șocat, fiind în imposibilitatea de a înțelege unde a greșit și fără a exista posibilitatea de încheiere a relației.

De foarte puține ori narcisicul își va abandona victima de tot. El preferă o altă tehnică, de triangulare, în care în timp ce își abandonează primul partener, își caută o altă sursă de hrană narcisică cu care începe bombardamentul afectiv, ca în primul scenariu.

Dacă această a doua sursă nu îi oferă același tip de validare (socială, intelectuală, emoțională, sexuală), atunci se plictisește repede și revine la sursa inițială.

O sursă inițială care i-a oferit validare plenară nu va fi abandonată niciodată. Narcisicul se va întoarce întotdeauna la partenerul dependent, menținând această dinamică patologică până când fie victima va încerca tehnica „No contact” și îl va abandona ea prima definitiv văzând că nu se schimbă, fie se va plictisi narcisicul și va iniția el abandonul.

Ocazional, atunci când narcisicul nu găsește o altă sursă de afecțiune, el se va reîntoarce la primul partener care i-a tolerat comportamentul abuziv, utilizând o tehnică numită „hoovering”. Îl va bombarda din nou cu afecțiune și dovezi de iubire până când partenerul va ceda și va fi tras înapoi în relația abuzivă.

În ultima parte a acestui articol aflăm cum se tratează tulburarea de personalitate narcisică și cum poate fi ajutată victima unui narcisic malign.

Beatrice Popescu, psihoterapeut CBT
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân