Care sunt semnele ovulației?

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă semnele ovulației.

Ovulația este un fenomen absolut normal care înseamnă de fapt eliberarea unui ovul dintr-un ovar. Există mai multe semne pe care o femeie le poate observa pentru a-și monitoriza ovulația. Printre acestea se numără secreția vaginală, temperatura corpului și anumiți indicatori hormonali. Unele femei pot resimți o anumită sensibilitate la nivelul sânilor, balonare și ușoare dureri abdominale. Toate aceste semne apar într-o anumită perioadă a ciclului menstrual.

„Specifică ovulației este acea gleră pe care femeia o sesizează pentru că se exteriorizează pe cale vaginală și are aspectul unei mucozități care se întinde, este filantă. Aceasta se suprapune pe perioada de mijloc a intervalului intermenstrual, în general în intervalul 10-14, dacă ziua 1 este prima zi a sângerării menstruale.

Această gleră dispare la fel de simplu și de ușor cum a apărut, fără niciun alt semn. Eventual, mai poate apărea acel mic firicel de sânge care poate însoți această gleră specifică.

Această gleră nu este secretată degeaba. Organismul femeii face acest gest pentru că spermatozoidul are o cu totul altă mobilitate.  Această gleră facilitează transferul spermatozoidului prin col pentru a putea ajunge mai ușor în cavitatea uterină, apoi în trompă unde urmează să întâlnească ovocitul pentru a-l fecunda. Astfel, poate apărea sarcina.

Iată de ce atunci când ne dorim o sarcină, glera ovulatorie este un semn care ar trebui să ne atragă atenția despre momentul când ar putea fi un contact sexual fecundant. Sau atunci când nu ne dorim o sarcină, glera ne-ar putea orienta către metode contraceptive, cel mai adesea cele de barieră în cazul în care suntem într-o relație nouă sau alegem să optăm către o metodă de acest tip” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult