Endometrioza: cum se depistează corect. Medic: Pacientele pot avea „burtă de endometrioză” – CSID.RO Live

CSID.RO Live din 28 martie abordează un subiect extrem de important pentru multe femei: endometrioza.

Endometrioza reprezintă o afecțiune extrem de răspândită în rândul femeilor aflate la vârstă fertilă. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 10% dintre persoanele de sex feminin au endometrioză. Aceasta înseamnă aproximativ 190 de milioane de paciente cu endometrioză la nivel global.

Endometrioza se manifestă prin formarea în afara uterului a unui țesut similar celui al mucoasei uterine. Aceasta reprezintă o situație gravă care poate da dureri puternice și infertilitate.

Beatrice Daniela Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, au dezbătut subiectul endometrioză alături de următorii invitați:
  • Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică în cadrul SANADOR;
  • Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică, ultrasonografie generală în cadrul SANADOR.

Când a fost descoperită endometrioza

Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică în cadrul SANADOR: Endometrioza este cunoscută încă din Antichitate. După Evul Mediul și Renaștere, au început să fie disecții pe cadavre umane și au început să descrie boala. Întâi, în Germania. În secolul 19, a început o cunoaștere mai bună a acestei boli. Progresele din secolul trecut și secolul nostru au dus la o cunoaștere în profunzime a acestei boli. Cu toate acestea, nu se știe totul despre endometrioză.

Studiile arată ca există un machiaj genetic care predispune la apariția endometriozei.

Simptomele endometriozei

Femeia cu endometrioză are stări de anxietate, de depresie. Toate manifestările acestei maladii o fac pe pacienta să se retragă din viața de familie, din viața socială. Exista un profil care arata exact aceasta tipologie.

Endometrioza are manifestări bine structurate: durerile menstruale, durerea pelvină cronică, pot să apară dureri cronice care se extind. Pe de altă parte, la menstruație experimentează și edeme și dureri de burtă generalizate. Endo-tummy – un termen răspândit în literatura anglo-saxonică, care se referă la burta de endometrioză. Infertilitatea este un alt posibil efect al endometriozei, este o pagubă socială. Simptomele sunt polimorfe, dar nu sunt caracteristice. Uneori poate să fie o descoperire întâmplătoare.

Endometrioza se poate extinde în organism

Endometrioza apare în pelvis inițial, însă se poate extinde și în ochi și în creier sau în alte părți ale corpului, dacă nu este tratată corespunzător.

Ecografia poate să ridice o suspiciune în ceea ce privește endometrioza.

Tratamentul endometriozei

Odată ce se face diagnosticul, care se face prin laparoscopie, se decide și tratamentul. Singurul tratament eficient este cel chirurgical dublat de un tratament medicamentos hormonal sau nu.

Standardul de aur pentru rezolvarea problemelor de endometriozei este laparoscopia și chirurgia robotică. Ambele variante sunt excepționale. Chirurgia robotica oferă o vedere extraordinară, îi permite chirurgului să ajungă în spații unde înainte chirurgul putea doar visa să ajungă. Chirurgia deschisă este, de asemenea, o abordare care nu este greșită.

Află mai multe despre sarcina în edometrioză și metode naturale de tratament, în interviul video integral.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Adrian Dijmărescu - Medic primar radiologie-imagistică medicală
Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București. Dr. Dijmărescu are ...
citește mai mult
Dr. Horia Cioflan - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Horia Cioflan este medic primar Obstetrică-Ginecologie și doctor în Științe Medicale și face parte din echipa de specialiști a Spitalului Clinic Sanador, având competențe în chirurgia robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică. Cu ajutorul ...
citește mai mult