Când trebuie să se trateze ambii parteneri, dacă unul are o boală cu transmitere sexuală și celălalt nu are simptome?

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă situațiile în care trebuie tratați ambii parteneri dacă au o boală cu transmitere sexuală.

Atenție la bolile cu transmitere sexuală și la simptomele pe care le dau acestea! Secrețiile vaginale și peniene anormale, durerea la urinare, sângerile vaginale, excrescențele, eczemele, durerile și mâncările din sfera genitală, toate trebuie semnalate medicului ginecolog. În aproape toate situațiile, bolile cu transmitere sexuală trebuie investigate și tratate de toți partenerii sexuali, chiar dacă nu există simptome. Printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală se numără chlamydia, gonoreea, sifilisul, herpesul și infecția cu HPV. Dintre acestea, infecția cu HPV este cea mai periculoasă pentru că poate duce la cancere.

„În aproape toate situațiile trebuie tratat și partenerul, inclusiv pentru virusul HPV. În ziua de azi știm bine că avem la dispoziție vaccinul pentru HPV, vaccinarea cu vaccinul nonavalent disponibil și în România. Ei bine, putem vaccina inclusiv băieții, bărbații dacă e nevoie, protejând astfel partenerele de cancer de col uterin, dar și pe ei de patologii maligne localizate la nivelul laringelui, anusului sau la nivel penian.

De asemenea, pentru candidoze, infecții cu Chlamydia, mycoplasma, ureaplasma, sigur că trebuie tratat și partenerul. Gonoreea de asemenea necesită tratament pentru ambii partenerii și pentru toți contacții sexuali pentru că, în general, bolile de tip gonoree, sifilis circulă la paciente care au parteneri multipli sau la bărbați care au partenere multiple. Este utilă întotdeauna și tratarea partenerului odată cu persoana de sex feminin.

Când nu este necesar tratamentul partenerului de sex masculin?

Există o singură situație în care putem să nu tratăm partenerul și aceea este vaginoza bacteriană. Vaginoza este de fapt o modificare a PH-ului vaginal care modifică microbiota de la nivelul vaginului. Și o putem rezolva prin simpla corectare a PH-ului vaginal, situație care poate necesita tratament de durată mai lungă și uneori, tratament specific cu antibiotice sau cu ovule. În această situație, nu este necesară și tratarea partenerului unei paciente cu vaginoză bacteriană” ne-a declarat în materialul video dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult