Când ne îngrășăm cu adevărat de la tiroidă?

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, lămurește legătura dintre îngrășare și tiroidă.

Multe persoane care se îngrașă pun acest fenomen pe seama tulburărilor hormonale. Este adevărat că există o situație în care disfuncțiile tiroidei pot duce la îngrășare. Aceasta nu înseamnă însă că obezitatea este declanșată de această situație. Am stat de vorbă cu medicul primar endocrinolog Ruxandra Dobrescu pentru a lămuri legătura dintre tiroidă și îngrășare.

„Hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru metabolism. Adică un deficit de hormoni tiroidieni poate într-adevăr să încetinească metabolismul și poate să contribuie la o ușoară creștere în greutate. Vorbim totuși de 2, 3, 4 sau 5 kilograme maximum.

O obezitate importantă, cu un surplus ponderal de 20, 30 de kilograme nu are legătură doar cu tiroida, ci cu un stil de viață defectuos, cu o alimentație nepotrivită, cu un stil de viață sedentar.

Un hipotiroidism poate să agraveze această tendință de creștere ponderală, în mică măsură, prin acumulare de țesut gras, în mai mare măsură prin retenție de apă și sare. Adică vorbim de edeme. Și acestea sunt lucuri care se corectează imediat după începerea tratamentului substitutiv cu hormon tiroidian.

Practic, la o persoană cu obezitate evaluarea endocrinologică este foarte importantă, ca să excludem o eventuală cauză endocrină, inclusiv un hipotiroidism. Dacă îl identificăm, îl vom trata.

Dar e important de reținut că acesta este unul dintre micile elemente care contribuie la apariția obezității. Adică tot va trebui să avem grijă la ce facem cu viața noastră, la alimentație etc” ne-a declarat dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult