Aveți tiroidită autoimună? Aceste suplimente pot fi periculoase!

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, oferă informații despre substanțele produse în laborator și sursele bune de nutrienți pentru sănătatea tiroidei.

„Din câte știu eu, nu există un astfel de aliment sau supliment sau extras natural miraculos care să vindece tiroida. Vorbim în schimb de alimente bogate în anumiți nutrienți care sunt benefici pentru tiroidă. Un exemplu este seleniul care este important pentru tiroidita autoimună. Este important să avem o alimentație care să conțină și surse de seleniu, cum sunt nucile braziliene. Avem nevoie de surse de vitamina D, de alimente bogate în fibre care să asigure un tranzit intestinal corect.

Vorbim despre o alimentație bogată în fructe și legume care să minimizeze impactul proinflamator al zahărului și cărnii procesate. Deci practic încercăm printr-o alimentație echilibrată să optimizăm funcționarea tiroidei” ne-a declarat dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.

Alte surse de alimente bogate în seleniu sunt peștele, carnea de porc, curcan, pui, ouăle, semințele de floarea-soarelui, fasolea, ciupercile și spanacul. Vitamina D se găsește în alimentele fortifiate și în gălbenușul de ou, somon, sardine, ulei de cod și ficatul de vită. Cât despre fibre, cele mai bune surse sunt legumele, verdețurile și fructele.

Suplimente periculoase în tiroidita autoimună

„Lumea tinde să asocieze compușii naturali cu ceva fără efecte adverse. De exemplu, medicamentul care conține levotiroxina este un produs sintetic care este identic cu hormonul pe care îl produce tiroida. În acest caz, sintetic nu înseamnă că este inferior compusului natural, ci este identic.

Trebuie să avem grijă și în sensul invers: nu toate suplimentele naturale pe care le consumăm sunt fără efecte adverse. Adică nu le putem lua după principiul: nu știu dacă ajută, dar sigur nu strică. În anumite situații, pot să strice.

În tiroidita autoimună, excesul de iod poate să fie periculos și poate chiar să antreneze și să mențină și să exacerbeze răspunsul autoimun. Sunt foarte multe suplimente la modă acum, cum sunt cele din alge spirulină, chlorella, kelp. Sunt extracte care conțin cantități mari de iod care pot fi periculoase pentru o persoană care are tiroidită autoimună. Deci nu tot ce este natural este automat bun” adaugă medicul endocrinolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult