Avertismentul medicilor: poluarea și plasticul îmbolnăvesc o glandă importantă din corp

Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie în cadrul SANADOR, a explicat în CSID.RO Live modul cum poluarea și plasticul pot duce la afectarea glandei tiroide.

La ora actuală, poluarea si contaminarea cu diverse tipuri de plastic reprezintă factori de risc importanți pentru numeroase afecțiuni. Se estimează că aproximativ 6,5 milioane de decese sunt provocate anual de expunerea la poluare. Un impact grav îl au poluarea și plasticul asupra glandei tiroide și secreției de hormoni tiroidieni.

„Este vorba despre disruptorii endocrini. Și aici intră tot ce este plastic: și filtrele din aspirator, și cele din aerul condiționat, totul are disruptori endocrini. Aceasta este o sintagmă foarte la modă și de aici se consideră cumva că avem această incidență din ce în ce mai mare a bolii autoimune tiroidiene. Și avem o incidență mai mare a unui alt gen de afecțiune endocrină, pubertatea precoce la copii” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie în cadrul SANADOR.

Tot în cadrul emisiunii CSID.RO Live, dr. Corina Neamțu a venit cu recomandări pentru menținerea sănătății endocrine. „Ît primul rând, trebuie să ne controlăm greutatea. Iar aceasta înseamnă controlul alimentației și al stilului de viață. Trebuie să renunțăm la fumat dacă fumăm, trebuie să facem exercițiu fizic măcar 3 ore pe săptămână. Alcoolul trebuie consumat cu moderație.

Oricum, eu văd că, în București, oamenii aleargă și mă bucur să văd că încep să aibă această cultură a exercițiului fizic care a pătruns mai greu și penetrează la medii informate. De asemenea, trebuie să facem screeninguri, analize, consulturi medicale.

În plus, dacă ne schimbăm ritmul somn-veghe și dormim ziua în loc de noaptea și în general, dacă dormim pe apucate și nu avem o perioada clară de somn de cel puțin 6 ore pe noapte, tot organismul este stresat. Organismul nu se odihnește și nu face pauză. Și asta, pe termen lung, nu ne poate duce decât la boli” a adăugat în CSID.Ro Live dr. Corina Neamțu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult