Alina Iliescu, psihanalist: De ce ne-am îngrăşat în pandemie VIDEO

Stresul generat de pandemie, de izolarea socială, dar şi de perioada din starea de urgenţă în care contactele umane au fost limitate au dus şi la îngrăşare.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pandemia nu s-a încheiat şi, probabil, nu se va încheia prea curând. Fapt ce generează stres, momente de panică şi incertitudini, stări de angoasă, anxietate şi depresie. Am stat de vorbă cu Alina Iliescu, psihanalist, despre mecanismele care au dus la acumularea de kilograme în plus în această perioadă.

Un medic specilaist în diabet şi boli metabolice spunea la un moment dat că în această eră pur şi simplu ne intoxicăm cu mâncare. Suntem sedentari şi mâncăm mai mult decât are nevoie organismul nostru. Plus că astăzi alimentele sunt pline cu calorii. Acest fapt s-a văzut mai mult decât oricând în ultimele luni când toată lumea a postat pe reţelele de socializare ce reţete de bunătăţi a mai gătit. Mai ales în perioada în care am fost nevoiţi să stăm acasă.

Psihanalistul Alina Iliescu e de părere că în situaţiile de criză noi, ca oameni, avem nevoie de un refugiu. Şi, în pandemia – şi mai ales în starea de urgenţă – cel mai la îndemână ne-a fost mâncarea. Mai ţineţi minte de criza de drojdie? Când toată lumea făcea pâine, pizza, gogoşi şi pandişpanuri? Specialistul spune că a fost modalitatea cea mai la îndemână de a ne oferi nouă înşine alinare pentru faptul că eram, în esenţă, speriaţi şi fusesem nevoiţi să ieşim din zona de confort.

Am mâncat mai mult, am făcut sport mai puţin, am avut nevoie de aşa-zisul „confort food”, plus că trebuia să facem ceva cu timpul nostru. Şi ne-am apucat de gătit, de copt, de prăjit. Alina Iliescu spune că, într-o astfel de situaţie fără precedent, era normal să „cădem” într-o adicţie şi să „ne înecăm” frica în prăjituri. Dacă unii au preferat să-şi ocupe timpul cu reţetele de prăjituri şi, implicit, cu mâncatul lor, alţii s-au refugiat în alcool, shopping compulsiv, s-au reapucat de fumat. Cu siguranţă că au fost şi oameni care s-au apucat să facă activităţi sănătoase ( să înveţe să danseze, să facă sport sau yoga online), însă cei mai mulţi s-au refugiat în adicţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alina Iliescu - Psihanalist
Alina Iliescu este mai mult decât un psihoterapeut obișnuit - este personality profiler și fondatoarea ARI Love - o matrice online care îți analizează profilul psihologic și apoi îți caută un partener potrivit printre cei care s-au înscris pe site. Deși este atrasă de psihologie de multă ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult