Alimentele bune și cele nocive pentru bacteriile bune din intestine

Află ce alimente sunt recomandate pentru a hrăni corect microbiomul și ce alimente sunt periculoase pentru bacteriile bune din intestine!
  • Publicat:

Microbiomul reprezintă totalitatea microorganismelor care trăiesc în corpul uman și pe suprafața acestuia. Microbiomul este format din bacterii, virusuri, ciuperci, paraziți și alte microorganisme care trăiesc în echilibru într-un organism sănătos.

Cercetările din ultimii ani au arătat rolurile importante ale microbiomului în reglarea imunității, a sănătății psihice, în sinteza de vitamine, dar și în producerea de energie. Cea mai mare parte a microbiomului se găsește în intestine, de aceea, alimentația este vitală în menținerea funcțiilor optime a microbiomului.

„Hrana potrivită pentru bacteriile bune din intestine, bacterii care ne protejează și imunitatea și ne ajută să gestionăm mai bine caloriile pe care le mâncăm, ne ajută la metabolism, o reprezintă probioticele.

Acestea sunt alimentele fermentate precum lactatele fermentate, murăturile. Atenție, cei care suferă de hipertensiune trebuie să reducă murăturile sau să le combine cu alimente crude. Și să nu uităm de tot ce înseamnă fibre.

Fibrele din fructe și legume, din cele 5 porții de fructe și legume recomandate pentru consumul zilnic, sunt cu adevărat hrana pentru microbiomul nostru.

Alimentele procesate sunt cele care omoară microbiii buni și îi fac să se dezvolte pe cei răi care sunt responsabili de tot felul de alergii, de intoleranțe, de scăderea imunității, de stări de anxietate și de depresie.

Tot ce conține cantitate mare de coloranți, de conservați, de aditivi, de nitrați, toate lucrurile acestea omoară bacteriile bune din flora intestinală. Pe de altă parte, tot ce înseamnă sucuri carbogazoase, cu zahăr în exces sau îndulcitori artificiali, omoară flora intestinală prin coloranții și conservanții pe care îi conțin. Există studii care spun asta.

Și atunci ca să hrănim bacteriile bune din colonul nostru, bacterii care să ne protejeze de bolile inflamatorii, de bolile autoimune, de bolile cronice degenerative, de anxietate și de depresie, ar fi bine să respectăm principiile sănătoase.

Adică ar fi bine să consumăm lactate cu probiotice, cel puțin două porții pe zi, și să nu uităm de cele 5 porții de fructe și legume. Din cele 5, două trebuie să fie de fructe și 3 de legume” spune dr. Laura Ene, medic primar nutriție, diabet și boli metabolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Aperitiv pentru masa de Sărbători
Aperitiv pentru masa de Sărbători