Tot ce trebuie să ştii despre microbiom VIDEO

  • Publicat:
  • Actualizat:

Termenul de microbiom se referă la bacteriile care locuiesc în mod natural în organism, de la suprafaţa pielii până la intestin. Avem până la 2 kg de bacterii în organism, mai multe decât celulele din corpul nostru. Microbii ajuta la digestie, detoxifiere, susţinerea sistemului imunitar şi la fabricarea vitaminelor cheie.

Ce este microbiomul

În organismul uman, trăiesc mii de miliarde de bacterii şi alte microorganisme care formează microbiota umană. Aceasta este compusă din microorganisme benefice, simbiotice, care coexistă cu cele dăunătoare.
Studii recente demonstrează că rata ar fi de 1,3 până la 3 celule microbiene la o celulă umană. În funcţie de localizare, se disting microbiota pielii, cea a căilor respiratorii, a tractului gastro-intestinal, a tractului genito-urinar, a ochilor şi a urechii externe.

Un rol important în funcţionarea organismului uman îl are are flora intestinală, parte a microbiotei. Aceasta ne protejează împotriva agenţilor infecţioşi, ajută la sinteza aminoacizilor esenţiali şi a mai multor vitamine şi ne influenţează echilibrul psiho-emoţional.

Flora microbiană îşi face simţită prezenţa încă din primul an de viaţă: nou-născutul provine dintr-un mediu steril şi se colonizează cu bacterii când trece prin tractul vaginal, când intră în contact cu tegumentul mamei şi ulterior, prin alimentaţie.

Flora pe care o dobândeşte copilul la naştere şi în primul an de viaţă e foarte importantă, pentru că, de acest microbiom, va depinde funcţionarea tractului digestiv şi nu numai, în următorii ani. S-a arătat că disbioza (dezechilibrul florei intestinale) la copii va genera tulburări importante la vârsta de 7 ani, în special obezitate.

Conceptul de microbiom a fost elaborat în anul 2001 de Joshua Lederberg, laureat ,în 1958, al Premiului Nobel pentru microbiologie. Microbiomul reprezintă un ecosistem vast, de o complexitate extraordinară, care, potrivit estimărilor specialiştilor, conţine milioane de gene, comparativ cu genomul uman, care are doar intre 20.000 si 25.000 de gene. Microbiomul este considerat „al doilea genom uman”, iar experţii susţin că fiecare persoana are un microbiom unic, asemănător amprentei digitale.
Ce perspective sunt în studierea acestui domeniu vast aflaţi din materialul video.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult