Ai fost crescută să fii o fată cuminte? Pastila de psiho

O fată cumine a fost crescută să-și ignore propriile nevoi.
  • Publicat:

O fată cuminte este acea fetiță care a fost educată să nu deranjeze, să aibă grijă de emoțiile și sentimetele celorlalți, să le facă pe plac altora. Însă, astfel, inconștient a înțeles că dorințele și nevoile ei nu contează. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne spune mai multe depre fetele cuminți.

Dacă ai fost învățată că trebuie să fii cuminte, să nu deranjezi, să nu vorbești decât atunci când ești întrebată, dacă, atunci când ai fost certată ți s-a spus să pui ochii în pământ și să nu cumva să comentezi, să te joci fără să deranjezi ciucurii de la covor ( da, asta mi s-a întâmplat mie), cu siguranță ai fost crescută să devii o “fată cuminte”.

Adu-ți aminte și dacă ți s-a spus adesea: „Nu vorbi prea tare!” ,”Nu ocupa prea mult spațiu!”, „Nu mă deranja!”, „N-am timp de tine!”, „Nu fi o fată dificilă!”, „Gândește-te ca ceea ce spui să nu cumva să deranjeze sentimentele cuiva!”, e clar că ai avut parte de o astfel de educație.

Făcând toate aceste lucruri, ai învățat că trebuie să ții cont de sentimentele altora și să le ignori pe ale tale, ai înțeles că valoarea ta personală este influențată de starea de spirit a celorlalți. Dacă ceilalți sunt fericiți și au nevoile împlinite, atunci și tu ești fericită! Și, pentru a fi fericită, ai fost nevoită să ai grijă de starea de spirit, de emoțiile și sentimentele celor din jur.

Și efectiv te-ai pierdut în acest proces. Astfel ai devenit un people pleaser, adică ai învățat să ții cont de sentimentele și dorințele celorlalți!

Iar acest lucru se reflectă în toate relațiile tale și are în spate frici precum: frica de a fi judecată, frica de a fi respinsă, frica de a nu fi îndeajuns de bună.

Ce zici, tu ești o “fată cuminte”?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult