Cum să-ți vindeci copilul interior: pastila de psiho

Copilul interior are nevoie de vindecare.

Copilul interior este acea parte vulnerabilă din fiecare dintre noi care poate purta răni sau traume, în funcție de mediul în care a crescut. Dacă ai avut parte de traume în copilărie sau ai avut părinți imaturi emoțional (emotivi, autoritari, pasivi sau distanți), colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne spune ce am putea face pentru a vindeca acea parte din noi.

În primul rând, e important să îți ceri scuze ție! Pentru că, uneori, introiectăm în noi modelul autoritar sau distant al unui părinte și ne autopedepsim sau ne auto abandonăm, după modelul a ceea ce au făcut părinții noștri cu noi.

Deși e difici să crezi despre tine că ești minunat, perfect exact așa cum ești (uneori atingerea acestui scop poate dura ani de zile în terapie), remintește-ți cât de des poți că nu e nevoie să faci nimic pentru a te simți valoros. Chiar ești minunat aș cum ești!

Scrie o scrisoare către tine, când erai mic, prin care îți spui că ești valoros și minunat! E important să recitești acea scrisoare ori de câte ori poți, astfel încât să realizezi că în mod real ești valoros doar pentru că ești, nu trebuie să faci nimic pentru asta!

Fă-ți timp să te joci, să te distrezi și să faci ce-ți place! Toți neurocercetătorii spun că joaca și bucuriile ajută creierul să fie integrat și sursa unei minți echilibrate. Unde mai pui, că hrănești și vindeci, astfel, copilul interior care, poate, nu s-a putut juca atunci când ar fi avut nevoie.

Mai ales dacă ai fost învățat că emoțiile sunt rele (frica, furia, dezamăgirea) sau bune (bucuria, entuziasmul), dă-ți voie să-ți simți emoțiile, de orice fel ar fi!

Fiind blând cu tine! E mare nevoie pentru vindecarea copilului interior să practici autocompasiunea, pentru că rana acestei părți din tine are legătură cu lipsa compasiunii adulților din viața ta.

Dă-ți voie să iei o pauză! Mai ales dacă ai fost învățat că ar trebui să muncești mereu, să atingi obiective, să te validezi prin ceea ce realizezi!

Îmblânzește vocea criticului interior, acea voce care te critică, te condamnă, te face să te simți că nu ești valoros sau îndeajuns de bun.

O copilărie cu părinți imaturi sau distanți emoțional sau o copilărie într-un mediu instabil și fără siguranță lasă urme în copilul care ai fost. Vindecarea copilului interior este parte integrantă a vindecării ale. Tu ce faci pentru copilul tău interior?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult