Zacusca – făcută în casă sau din comerț?

O felie de pâine cu zacuscă este perfectă atât la micul dejun, dar și la cină. Cu cât legumele au fost mai proaspete, cu atât zacusca este mai delicioasă.
  • Publicat:
Zacusca - făcută în casă sau din comerț?
Foto: Shutterstock

Oricine este „dator” să facă macăr o dată în viața lui zacuscă de casă. Și cozonac, am zice! Și sarmale! Rețeta de zacuscă este una migăloasă și fiecare familie are probabil secretele sale pentru zacusca perfectă. Astăzi, găsim zacuscă tot timpul anului, la orice supermarket sau chiar mini-market în România. Însă, nu toate borcanele de zacuscă din comerț au doar ingrediente naturale sau ingrediente prezente în rețeta tradițională

În mod tradițional zacusca se face în casă, chiar din legume crescute în propria grădină. Legume abia culese precum vinete, gogoșari, ceapă, roșii, morcovi se face zacusca. Mai este nevoie de ulei de floarea soarelui, foi de dafin, sare.

Vinetele, gogoșarii se coc și se curăță de coajă. Zacusca se fierbe încet până are consistența unei tocane. Se pune în borcane curate, cu capace noi și se sterilizează în cuptor. Se păstrează în locuri uscate și întunecoase și se consumă de-a lungul iernii.

Dacă nu puteți prepara (sau avea acces la zacusca preparată în casă în condiții de igienă evident) și doriți să cumpărați din comerț, trebuie să citiți cu atenție etichetele produselor.

Iată rezultatele unui studiu efectuat acum 3 ani în țara noastră privind zacusca

Asociația Pro Consumatori a analizat conţinutul a 55 mărci de zacuscă de/cu ciuperci, de/cu vinete, de fasole, țărănească, macedoneană, clasică, cu pește, comercializate în marile structuri comerciale din țară noastră în 2018. Iată câteva concluzii ale experților în alimentație:

  • Zacuște cu ciuperci și 5 lingurițe de zahăr
  • Zacuscă de vinete cu amidon din cartofi
  • Zacuscă de fasole cu 5 grame de sare
  • Zacuscă țărănească cu 5 lingurițe de zahăr
  • Zacuscă cu carne de pește separată mecanic

Sfatul specialiștilor este să citiți cu atenție etichetele tuturor produselor pe care le puneți în coș.

Dacă alegeți zacuscă cu vinete, vinetele trebuie să fie primul ingredient în rețetă

În alegerea unei zacuște trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este același lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulți consumatori nu sunt atenți la această diferență dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporția cea mai mare, de cel puțin 40%.

Din păcate, una din 10 zacuște pe bază de ciuperci are denumire înșelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuștele cu ciuperci, proporția acestei legume variază între 5% și 35%, a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC la publicarea studiului de piață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân