Kefirul și murăturile reduc inflamațiile. Cum funcționează alimentele fermentate asupra organismului

Un nou studiu al Școlii de Medicină Stanford sugerează că includerea în dietă a alimentelor fermentate poate scădea inflamațiile.
  • Publicat:
Kefirul și murăturile reduc inflamațiile. Cum funcționează alimentele fermentate asupra organismului
Foto: shutterstock

În urma unui nou studiu al Școlii de Medicină Stanford, experții sugerează că alimentele fermentate din dietă pot ajuta la scăderea inflamațiilor. În timp ce inflamațiile reprezintă o parte perfect normală a procesului de vindecare, anumite tulpini pot duce la inflamații cronice și pot produce efecte serioase asupra sănătății. Experții susțin că în urma consumului de alimente fermentate, precum kefirul sau kimchi, se poate îmbunătăți diversitatea microbiană, ceea ce duce la scăderea inflamațiilor. Din păcate, inflamațiile pot reprezenta un risc pentru bolile de inimă, astm și artrită reumatoidă.

În timp ce o anumită medicamentație poate trata inflamațiile cronice, cercetătorii investighează dacă dieta joacă un rol important în scăderea inflamațiilor în general, deși nu s-a testat dacă dieta poate înlocui tratamentul medicamentos. Un nou studiu al Școlii de Medicină Stanford sugerează că includerea în dietă a alimentelor fermentate poate scădea inflamațiile.

„Ești ceea ce mănânci” începe să capete sens, cel puțin în privința cercetărilor asupra microbiomului, mai ales că cercetătorii încearcă să clarifice cum mâncarea afectează microbiomul tractului gastrointestinal și restul organismului.

Inflamațiile sunt un răspuns natural al sistemului imunitar. Atunci când organismul este sub stres din cauza unei infecții sau intervenții, sistemul imunitar elimină anticorpi și proteine alături de o creștere a fluxului sangvin pentru a ajuta la vindecarea organismului.

Descoperirile studiului despre alimentele fermentate

În urma studiului la care au luat parte 36 de adulț sănătoși, care au urmat o dietă de 10 săptămâni care includea alimente fermentate sau bogate în fibre, grupul de participanți care consuma produse fermentate au prezentat patru tipuri de celule imunitare mai puțin active. Nivelul proteinelor inflamatorii măsurate în probele de sânge era și el scăzut. Rezultatele arată că o simplă schimbare în dietă poate avea efecte vizibile asupra microbiomului și sistemului imunitar.

Potrivit studiului, alimentele fermentate scad activarea celulelor imunitare implicate în inflamațiile cronice. Persoanele care consumă kefit, brânză cottage, kimchi, ceai kombucha, au o diversitate microbiană crescută.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân