Vitamine care triplează riscul de autism dacă sunt luate în exces în sarcină

Viitoarele mămici care consumă aceste vitamine în catități mari în timpul sarcinii triplează riscul de autism al fătului, arată studiile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamine care triplează riscul de autism dacă sunt luate în exces în sarcină
Foto: shutterstock / Vitamine care triplează riscul de autism dacă sunt luate în exces în sarcină

Viitoarele mămici care consumă aceste vitamine în catități mari în timpul sarcinii triplează riscul de autism al fătului, arată studiile. Femeile însărcinate care au un nivel crescut de vitamina B12 (cobalamină) sau B9 (acid folic) în timpul sarcinii sunt mai predispuse să aibă un copil cu autism.

Un nivel prea mare de acid folic în timpul sarcinii poate tripla riscul de autism

Acidul folic este o vitamină B și o formă sintetică a folatului folosit în suplimente și alimente fortifiate. Verdețurile sunt bogate în acid folic, în timp ce vitamina B12 este prezentă în mod natural în alimentele de origine animală precum carne, ouă și produse lactate.

Acidul folic și vitamina B12 sunt două componente esențiale pentru dezvoltarea fătului, iar deficitul acestora poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cu toate astea, un nivel prea mare de acid folic (de patru ori mai mare față de valorile optime) în timpul sarcinii poate tripla riscul de boli din spectrul autist, arată studiile.

De asemenea vitamina B12 în exces triplează acest risc în rândul bebelușilor. Riscul de a naște un copil cu autism este de 17.6 ori mai mare dacă acidul folic și vitamina B12 sunt prezente în cantități prea mari.

Potrivit recomandărilor, în timpul sarcinii și înainte de sarcină femeile ar trebui să consume 400 micrograme de acid folic zilnic.

În acest studiu, 6% dintre femeile însărcinate aveau cantități mari de vitamina B12 în sânge și 10% aveau cantități mari de acid folic. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o medie normală de acid folic este între 13.5 și 45.3 nanomoli per litru în primul trimestru de sarcină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân