Vitamina de care s-ar putea să duci lipsă dacă te simți mereu moleșită și lipsită de energie

  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina de care s-ar putea să duci lipsă dacă te simți mereu moleșită și lipsită de energie
Sursa foto: Shutterstock

Te simţi moleșită, obosită, fără să găseşti vreo justificare pentru această stare? E foarte posibil să suferi de o deficienţă nutritivă, în special de vitamina D, avertizează specialiştii britanici.

Slăbiciunea musculară, oboseala nejustificată, articulaţiile dureroase, somnolenţa în timpul zilei, scăderea în greutate şi setea excesivă pot fi semnale că organismul are nevoie de un aport mai mare de vitamina D.

Ești moleșită? Stai mai mult la soare!

În experimentul realizat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, au fost analizate nivelurile de celule mitocondriale (responsabile cu furnizarea de energie corpului), înainte şi după administrarea de vitamina D în cazul participanţilor care acuzau stări de oboseală şi slăbiciune fizică.

Astfel, experţii au descoperit că, pe măsură ce le era administrată vitamina D, cu atât creştea nivelul acestor celule mitocondriale, iar starea fizică a subiecţilor se îmbunătăţea vizibil. Doza zilnică recomandată de vitamina D în cazul adulţilor este de 600 UI.

O alternativă mult mai sănătoasă – și gratis! – la suplimentele alimentare cu vitamina D este expunerea la soare pe o perioadă de cel puţin 15 minute.

De asemenea, poți asimila vitamina D și din alimente, în special din somon, lactate, ouă, soia, ciuperci, suc de portocale și cereale integrale fortificate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”