Vestea momentului pentru românii cu alergie la ambrozie. Legea a fost modificată și promulgată

  • Publicat:
Vestea momentului pentru românii cu alergie la ambrozie. Legea a fost modificată și promulgată

Vești proaste pentru românii ale căror terenuri sunt acoperite de ambrozie. Noua lege prevede ca ambrozia să fie îndepărtată în termen de 15 zile, altfel autoritățile locale vor interveni.

Klaus Iohannis a promulgat completările la legea legată de ambrozie

Marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Legii privind combaterea ambroziei. Aceste amendamente impun proprietarilor de terenuri să distrugă planta într-un termen de maximum 15 zile de la momentul primirii unui avertisment.

Astfel, proprietarii sau posesorii de terenuri cu ambrozie, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au dreptul de a solicita efectuarea lucrărilor necesare autorităților administrației publice locale.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, prevede actul normativ promulgat de Klaus Iohannis.

„Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole”, conform propunerii de lege.

Amenzi de mii de lei pentru cei care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor

În cazul în care se constată că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni, se aplică amendă contravențională de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

Alergiile la ambrozie, tot mai des întalnite în rândul românilor

Începutul sezonului rece este și începutul alergiilor la ambrozie. Potrivit statisticilor, peste  jumătate de milion de români sunt alergici la polenul produs de această plantă, iar mulți nici nu sesizează faptul că sunt alergici la această plantă.

Alergia la ambrozie se manifestă prin strănut, congestie nazală, dureri de cap, ochi iritați, tuse seacă, mâncărimi ale ochilor, senzație de mâncărime la nivelul gâtului.

Pentru a ne proteja de alergiile neplăcute, este indicat închidem ferestrele peste noapte sau folosim un purificator de aer în camera de dormit.

Citește și: 5 beneficii extraordinare ale unui purificator de aer în casa ta

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân