Vaccinul Pfizer a primit autorizare definitivă din partea FDA pentru utilizare la persoanele de peste 16 ani

  • Publicat:
Vaccinul Pfizer a primit autorizare definitivă din partea FDA pentru utilizare la persoanele de peste 16 ani
Sursa foto: Shutterstock @malazzama

Vaccinul anti-COVID Pfizer & BioNTech a primit, luni, autorizare definitivă din partea Agenției americane a medicamentului (FDA) pentru imunizarea persoanelor cu vârsta peste 16 ani, scrie medpagetoday.com.

Potrivit sursei citate, vaccinul Pfizer este singurul care a obținut până acum o autorizare definitivă. Celelalte vaccinuri anti-COVID, respectiv Moderna (Spikevax), AstraZeneca (Vaxzevria) și Johnson & Johnson, beneficiază momentan doar de autorizare de urgență de punere pe piață.

Această autorizare definitivă a vaccinului Pfizer de către FDA se bazează pe datele provenite de la 44.000 de participanți în cadrul studiului clinic de fază 3. Potrivit unui comunicat al FDA, vaccinul Pfizer (Comirnaty) întrunește toate condițiile de siguranță, eficiență și calitate.

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, vaccinul Pfizer beneficiază de autorizația de utilizare în regim de urgență.

Decizia FDA de a acorda autorizare definitivă pentru vaccinul Pfizer în cazul persoanelor cu vârste peste 16 ani vine la 4 luni după ce Pfizer & BioNTech a solicitat acest lucru și este o premieră în istoria Agenției americane a medicamentului, fiind cea mai rapidă autorizare definitivă a unui vaccin în istoria de peste 100 de ani a FDA.

Autorizarea definitivă de către FDA a acestui vaccin este un punct de cotitură în bătălia cu pandemia de COVID-19, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituției, dr. Janet Woodcock.

Decizia de aprobare definitivă a vaccinului Pfizer i-ar putea stimula pe mulți oameni care până acum erau sceptici să se vaccineze împotriva COVID-19.

Datele primului studiu din România privind eficiența vaccinurilor anti-COVID, prezentate recent de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, arată că vaccinarea cu schemă completă:

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân