Institutul Cantacuzino reia producția de Polidin, dar cu o altă formulă. Produsul va fi vândut în farmacii ca supliment alimentar pentru imunitate

  • Publicat:
Institutul Cantacuzino reia producția de Polidin, dar cu o altă formulă. Produsul va fi vândut în farmacii ca supliment alimentar pentru imunitate
Polidin capsule orodispersabile de tip ursuleț. Sursa foto: Facebook Institutul Cantacuzino

Noul Polidin la care se lucrează în prezent în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” va fi comercializat sub formă de ursuleți gumați sau spray nazal. Cercetătorii spun că produsul a depășit etapa de laborator și în curând va putea fi cumpărat din farmacii.

Potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, se află în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare prin care se dorește dezvoltarea unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se comercializarea acestuia pe piața de suplimente alimentare.

Reluarea producției de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepție românească, a depășit etapa de laborator. În acest scop, s-a dezvoltat și modernizat procesul de fermentație bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convențională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate).

Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obține capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleț (POLIDIN–O) și spray nazal (POLIDIN–N).

Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se dorește ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populație (copii, adulți, vârstnici), se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Institutului Cantacuzino.

Potrivit aceleiași surse, vor continua testele clinice astfel încât Polidin să fie repus pe piață și sub formă de medicament cu administrare injectabilă.

Potrivit prospectului „vechiului” Polidin, acest produs era un preparat imunomodulator, adjuvant în infecțiile căilor respiratorii, în boli infecțioase virale (gripă), în infecții urinare și genitale (anexită, netrită, prostatită) sau postoperator în arsuri de diverse grade ce afectează suprafețe mari cutanate.

Procesul de fabricație a vechii formule de Polidin la Institutul Cantacuzino a fost oprit în 2012. La acel moment, Institutul Cantacuzino nu a îndeplinit condițiile de modernizare a circuitelor, de standardizare a ingredientelor și de actualizare a documentației, condiții necesare pentru alinierea la normele europene.

Nouă formulă a Polidinului nu este supusă studiilor clinice, acest aspect nefiind obligatoriu prin lege înainte de punerea pe piață a unui supliment alimentar. Producătorul are însă obligația să prezinte compoziția suplimentului și, eventual, potențialele beneficii ale ingredientelor, conform literaturii de specialitate.

Intrarea pe piață a suplimentelor alimentare se face în urma notificării și obținerii avizului/certificatului de notificare din partea Ministerului Sănătății sau al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

Bioreactoare de capacitate 3,6L și 13L pentru fermentație bacteriană din Aria pilot. Sursa foto: Facebook Institutul Cantacuzino
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân