Vaccinul antigripal, mai puţin eficient în cazul bărbaţilor – care este motivul?

Vaccinul antigripal este în general mai puţin eficient pentru bărbaţi în comparaţie cu femeile, acest fenomen fiind în aparenţă asociat cu nivelurile mai ridicate de testosteron care limitează reacţiile de apărare declanşate de sistemul imunitar, potrivit unui studiu al cecetătorilor americani.
06.01.2014
Vaccinul antigripal, mai puţin eficient în cazul bărbaţilor - care este motivul?

Vaccinul antigripal este în general mai puţin eficient pentru bărbaţi în comparaţie cu femeile, acest fenomen fiind în aparenţă asociat cu nivelurile mai ridicate de testosteron care limitează reacţiile de apărare declanşate de sistemul imunitar, potrivit unui studiu al cecetătorilor americani.

Faptul că bărbaţii sunt mai vulnerabili decât femeile la infecţiile bacteriene, virale sau parazitare era cunoscut de mult timp, însă oamenii de ştiinţă nu cunoşteau niciun motiv bine definit pentru a explica acest fenomen.

În afară de gripă, se ştia deja că sistemul imunitar masculin nu răspunde la fel de viguros ca cel feminin la vaccinurile contra febrei galbene, rujeolei sau hepatitei, afirmă autorii aecestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studiul, realizat pe 34 bărbaţi şi 53 femei, arată că acestea din urmă au avut o reacţie a anticorpilor apăruţi după vaccinarea contra gripei în general mai puternică decât aceea a bărbaţilor. Totuşi, reacţia imunitară medie a bărbaţilor cu concentraţii joase de testosteron a fost aproximativ similară cu aceea a femeilor, au precizat cercetătorii americani de la Universitatea Stanford din California şi cei francezi de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM).

Studiile precedente realizate pe animale şi pe celule umane in vitro au evidenţiat, totodată, faptul că testosteronul are proprietăţi antiinflamatoare, fapt care îi face pe cercetători să creadă că ar putea să existe o anumită interacţiune între acest hormon masculin şi reacţia sistemului imunitar – ce constă în apariţia unei inflamaţii după infestarea cu un patogen.

Studiul nu arată o relaţie directă între testosteron şi un răspuns imunitar mai mic. S-ar părea mai degrabă că reacţia sistemului imunitar este redusă prin activarea unui grup de gene asociate cu un nivel ridicat de testosteron, a precizat medicul Mark Davis, profesor de imunologie la Universitatea Stanford.

Oamenii de ştiinţă şi-au pus totodată întrebări despre acest aparent paradox ce vizează un hormon responsabil în acelaşi timp cu caracteristicile masculine, precum forţa musculară şi gustul pentru risc şi care contribuie totuşi la slăbirea sistemului imunitar la bărbaţi.

Prin prisma rolului lor de războinici şi de vânători, bărbaţii erau mai expuşi pe parcursul istorie speciei umane decât femeile la răni şi infecţii.

Deşi un bun sistem imunitar este de dorit contra patogenilor, o reacţie excesivă poate fi mai rea pentru organism, creând prea multe inflamaţii, un fenomen căreia îi cad pradă mai des femeile decât bărbaţii.

Astfel, un sistem imunitar mai puţin sensibil , care este adeseori solicitat, ca în cazul bărbaţilor, pare să fie mai adaptat pentru a asigura supravieţuirea, au declarat autorii studiului.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români
Recomandări: