Un nivel scăzut al vitaminei D poate avea efecte nefaste asupra creierului

Vitamina D are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii oaselor, dar un nou studiu al University Kentucky susţine că deficienţa acesteia poate provoca afecţiuni la nivelul creierului dar şi a altor organe.
Un nivel scăzut al vitaminei D poate avea efecte nefaste asupra creierului

Vitamina D are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii oaselor, dar un nou studiu al University Kentucky susţine că deficienţa acesteia poate provoca afecţiuni la nivelul creierului dar şi a altor organe.

Rezultatele, publicate în Free Radical Biology and Medicine, au arătat că adulţii care au avut o dietă săracă în vitamina D pentru mai multe luni au dezvoltat riscul apariţiei radicalilor liberi la nivelul creierului. De asemenea, nivelul lor de funcţionare cognitivă pentru învăţare şi memorie a fost mai scăzut.

Cercetătorii susţin că anumite proteine ale creierului au un nivel semnificativ mai ridicat şi acest lucru contribuie la stresul oxidativ în creier ce poate duce la ateroscleroză, boala Parkinson, insuficienţă cardiacă, boala Alzheimer sau declin cognitiv. De aceea, efectele deficienţei vitaminei D asupra unui creier aflat în proces de îmbătrânire nu ar trebui să fie subestimate.

Adesea numită „vitamina soarelui”, sursele alimentare ce conţin vitamina D sunt limitate, iar studiile arată faptul că, în timpul sezonului rece, aportul de hrană nu este întotdeauna cel mai nutritiv.

Rezultatul este un nivel scăzut al acestei vitamine, în special în rândul populaţiei vârstnice. Acest deficit este asociat cu utilizarea pe scară largă a produselor pentru protecţie solară sau folosirea îmbrăcămintei cu mânecă lungă în timpul expunerii la soare.

Prof. Butterfield, autorul studiului,  recomandă tuturor persoanelor să se expună la soare cel puţin 10-15 de minute în fiecare zi pentru a se asigura că nivelul de vitamina D este unul corespunzător.

Mai mult, el sugerează persoanelor vulnerabile să contacteze medicii pentru a-şi testa nivelul vitaminei D. În cazul observării unui nivel scăzut, este necesar consumul alimentelor care conţin această vitamină inclusiv peşte gras, ouă şi lapte, toate acestea asociate cu administrarea de suplimente.

Autor: Gabriela Ştefan

Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere