Un nou test poate depista cancerul de prostată!

Cercetătorii de la Oxford au dezvoltat un nou test de sânge cu o acuratețe de 94% în ceea ce privește depistarea cancerului de prostată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Un nou test poate depista cancerul de prostată!
Envato

Cercetătorii de la Oxford au dezvoltat un nou test de sânge cu o acuratețe de 94% în ceea ce privește depistarea cancerului la prostată. Altfel spus, prin corelarea noului test PSE cu standardul antigen specific prostatic (PSA), se pot identifica mai mulți indicatori ai cancerului de prostată.

EpiSwitch 3D

Antigenul specific prostatei a fost creat cu ajutorul unei platforme de tip genom denumită EpiSwitch 3D și face parte dintr-un studiu experimental național de diagnosticare a bărbaților din Anglia – denumit PROSTAGRAM –, program susținut în colaborare cu Imperial College și University of East Anglia, cu ajutorul metodologiei departamenului Oxford Biodynamics.

Încă în stadiu incipient, cercetarea nu a furnizat rezultate cu acuratețe de 100%, mai ales din cauza faptului că, în unele cazuri, rezultatele au fost neconcludente. Însă oamenii de știință sunt optimiști cu privire la descoperiri ulterioare extrem de importante pentru prevenirea și tratarea cancerului de prostată.

Citește și: Ceaiul pe care toți bărbații ar trebui să-l consume pentru a preveni problemele cu prostata

147 de bărbați cu cancer de prostată au făcut parte din experiment; pentru 100 dintre aceștia testul de sânge cu noua formulă a confirmat prezența cancerului în organism.

Următorul pas: testul de sânge va fi experimentat pe un grup de bărbați la care cancerul la prostată nu a fost diagnosticat.

Beneficiile unei astfel de examinări

Medicii implicați în studiu, susțin că noul test de sânge este noninvaziv și, mai mult, foarte ieftin, și are toate șansele să devină o metodă sigură de identificare a acestei afecțiuni medicală, evitând astfel expunerea la radiațiile computerului tomograf sau a RMN-ului. O soluție mult-așteptată pentru a înlătura stresul provocat de tipurile de investigații deja folosite, și a biopsiilor prelevate.

În prezent, testul PSA este unul dintre cele mai obișnuite în detectarea cancerului de prostată și, deși este foarte important să îl facem, rezultatele lui pot fi înșelătoare.

Doar aproximativ 25% dintre pacienții care fac o biopsie de prostată din cauza unui nivel ridicat de PSA se confirmă că au cancer de prostată. De aceea, se depun eforturi constante pentru depistarea unui nou test de sânge cu o precizie mult mai mare.

Nevoia unui astfel de tip de testare crește, iar specialiștii englezi lucrează neîntrerupt la finalizarea cercetării pentru a veni în sprijinul pacienților prin diagnosticare rapidă, cu tratamente mai eficiente și cu costuri mult mai reduse.

Citește și: Dr. Renata Dediu, oncolog: importanța testului PSA în depistarea cancerului de prostată

Sursă: www.nsmedicaldevices.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”