Uleiul de usturoi ar putea reduce efectele adverse ale chimioterapiei

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Food Science, uleiul de usturoi administrat pacienţilor care suferă de cancer şi urmează procedura de chimiorterapie ca metodă de vindecare ar putea ameliora efectele adverse ale acestui tratament agresiv. Atât chimioterapia cât şi radioterapia sunt metode eficiente împotriva cancerului, însă în acelaşi timp prezintă o serie de reacţii adverse cum ar fi anemia, oboseala , paloarea, dificultăţile în respiraţie, ritm cardiac accelerat, probleme cu circulaţia sângelui, apariţia unor punctuleţe de culoare roşie pe piele, culoare neobişnuită a scaunului, vomă, sângerare nazală sau gingivală etc., afecţiuni cauzate de scăderea dramatică a numărului de leucocite din sânge.
Uleiul de usturoi ar putea reduce efectele adverse ale chimioterapiei

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Food Science, uleiul de usturoi administrat pacienţilor care suferă de cancer şi urmează procedura de chimiorterapie ca metodă de vindecare ar putea ameliora efectele adverse ale acestui tratament agresiv.

Atât chimioterapia cât şi radioterapia sunt metode eficiente împotriva cancerului, însă în acelaşi timp prezintă o serie de reacţii adverse cum ar fi anemia, oboseala , paloarea, dificultăţile în respiraţie, ritm cardiac accelerat, probleme cu circulaţia sângelui, apariţia unor punctuleţe de culoare roşie pe piele, culoare neobişnuită a scaunului, vomă, sângerare nazală sau gingivală etc., afecţiuni cauzate de scăderea dramatică a numărului de leucocite din sânge.

Având în vedere incidenţa din ce în ce mai mare a numărului de cazuri noi de cancer de la an la an, specialiştii au luat hotărârea să cerceteze diferite produse şi substanţe care ar putea avea efecte benefice asupra sănătăţii, în lupta grea cu cancerul.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Shandong din China au realizat un studiu pe şoareci de laborator, cărora le-au fost induse celule canceroase şi pe parcursul a 2 săptămâni, cât au fost supuşi chimioterapiei sau radioterapiei, le-a fost administrat ulei de usturoi în diverse doze. În acest mod, s-a descoperit că şoarecii trataţi cu ulei de usturoi nu au fost la fel de afectaţi precum cei care nu au primit acelaşi tratament. Mai exact, şoarecii trataţi nu au prezentat o scădere dramatică a numărului de leucocite, drept urmare au fost ţintite în special tumorile şi ţesuturile afectate, iar celulele sănătoase nu au fost cu nimic afectate, iar reacţiile adverse au lipsit cu desăvârşire.

Cu toate acestea, este însă prea devreme să fie pronunţată o concluzie definitivă în acest sens, mai ales că testele nu au fost realizate pe subiecţi umani. Cercetările viitoare vor demonstra totuşi dacă un astfel de remediu naturist i-ar putea scăpa pe bolnavii de cancer de cumplitul flagel numit chimioterapie.

Sursa: webmd.com


 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: ce determină comportamentul adictiv
Recomandări:
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral