Cancerul tiroidian – cauze, simptome, diagnostic

Cancerul tiroidian este o afecţiune endocrinologică ce afectează întreg organismul, pentru că glanda tiroidă reglează şi controlează metabolismul, de la bătăile inimii până la arderea caloriilor. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, femeile şi persoanele cu vârsta curprinsă între 25 şi 65 ani sunt cele mai expuse riscului de cancer tiroidian.
Cancerul tiroidian – cauze, simptome, diagnostic

Cancerul tiroidian este o afecţiune endocrinologică ce afectează întreg organismul, pentru că glanda tiroidă reglează şi controlează metabolismul, de la bătăile inimii până la arderea caloriilor. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, femeile şi persoanele cu vârsta curprinsă între 25 şi 65 ani sunt cele mai expuse riscului de cancer tiroidian.

Deşi motivele nu au fost descoperite încă, se ştie că apariţia cancerului la femei este de trei ori mai frecventă decât la bărbaţi. În plus, un studiu realizat de către Societatea Americană de Cancer arată că două din trei cazuri de cancer se regăsesc la persoane cu vârste între 20 şi 55 de ani.

În funcţie de stadiu, boala poate fi complet asimptomatică, pacientul descoperind întâmplător un nodul suspect la o ecografie efectuată din alte motive. Cancerul tiroidian se manifestă printr-o varietate de simptome, care apar însă mai târziu în evoluţie, printre care: durerea gâtului, dificultate la înghiţire şi respiraţie, tumefiere sau creştere în volum a gâtului, răguşeală şi tuse în lipsa răcelii.

Expunerea la radiaţii

Riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este asociat în special cu expunerea la radiaţii. Până în prezent, nu s-a descoperit nici un alt agent chimic sau fizic care să favorizeze apariţia cancerului tiroidian. Expunerea in zone cu radioactivitate crescută reprezintă un factor de risc major.

Conform Centrelor de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA, există un risc crescut de dezvoltare a cancerului tiroidian la copiii expuşi la emanaţii de iod radioactiv, produse în accidentele unor centrale nucleare, ca în cazul centralei de la Cernobîl.

“Orice persoană ar trebui să meargă la un test de screening, cu atât mai mult dacă ştie că a fost expusă la radiaţii la un moment dat. E mai bine să previi. Cu cât afli mai din timp, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari”, susţine Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinţe medicale.

Diagnosticarea şi tratamentul

Cancerul tiroidian este de patru tipuri: papilar, folicular, medular şi cancer tiroidian anaplazic. Stabilirea tipului se face prin analiza celulelor la microscop.

În descoperirea cancerului, cunoaşterea factorilor de risc este foarte importantă. Pe lângă factorii menţionaţi, cancerul tiroidian se poate dezvolta şi pe cale ereditară, prin moştenirea unei gene anormale.

Prin examenul anatomo-patologic se poate afla tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul diferă în funcţie de stadiul bolii, de la chirurgie şi tratamente hormonale până la radioterapie sau chimioterapie.

„Oricine sesizează o tumefacţie anormală, un edem sau un nodul în zona gâtului trebuie să meargă neapărat la control. Acestea pot fi semne ale apariţiei cancerului tiroidian sau ale altei boli tiroidiene”, mai explică Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Şansele de vindecare

Potrivit Centrelor de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA, în cazul cancerului tiroidian, rata mortalităţii este mult mai mică decât la majoritatea tipurilor de cancer. Cei diagnosticaţi cu cancer papilar sau folicular au cele mai mari şanse să se vindece după efectuarea tratamentului specific.

„Tratamentele pentru cancer sunt într-o permanentă dezvoltare. Acest lucru, împreună cu depistarea precoce, asigură creşterea şanselor de supravieţuire şi vindecare”, afirmă Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Radiologie și Imagistică medicală
Dr. Elena Claudia Teodorescu este Fondator și Director Medical Donna Medical Center, Medic primar Radiologie și Imagistică medicală  si Doctor în Științe Medicale. ✓ Peste 15 ani de Supraspecializare în Senologie Imagistică ✓ Peste 80,000 de examene (mamografii, ecografii mamare și ...
citește mai mult
Elena Nistor - Medic primar Radiologie și Imagistică medicală
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Noutăţi de sănătate în luna mai
Noutăţi de sănătate în luna mai
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”