Cancerul de col uterin – cum ne protejăm de îmbolnăvire

România este încă pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta din cauza lipsei unui program naţional amplu de controale ginecologice periodice obligatorii şi a lipsei de informare.
Cancerul de col uterin – cum ne protejăm de îmbolnăvire

Deşi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezintă infecţia cu virusul HPV. În funcţie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate dispărea într-un interval de unu, doi ani. Dacă pacienta se prezintă la timp pentru controale ginecologice periodice, examenul Babeş Papanicolau, examenul HPV şi colposcopie, virusul poate fi depistat la timp şi infecţiile pot fi tratate.

România este încă pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta din cauza lipsei unui program naţional amplu de controale ginecologice periodice obligatorii şi a lipsei de informare.

Infecţia cu HPV şi tulpinile cancerigene

Infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai întâlnită dintre afecţiunile cu transmitere sexuală. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile.  Majoritatea femeilor nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului până nu ajung la un control ginecologic mai amănunţit sau la o colposcopie.

Potrivit Istitutului Naţional de Cancer din SUA, cercetări recente au arătat că în orice moment, în lume, 42,5 % dintre femei prezintă infecţii cu HPV, iar mai mult de jumătate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel puţin o dată în viaţă.

Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 şi 11 sunt cele mai des întâlnite la infecţiile genitale si doar două dintre aceste tulpini sunt generatoare de cancer, mai exact tipurile 16 şi 18.

Infecţiile cu HPV pot să dispară după câtiva ani, dar la fel de probabil pot să şi persiste. Este important ca pacientele să ştie că orice infecţie cu HPV trebuie tratată, pentru că altfel există riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin”, susţine Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinţe medicale.

Herpesul genital, un alt virus necruţător

Herpesul sau virusul herpes simplex poate produce infecţii genitale, care se manifestă prin vezicule în jurul sau pe organele genitale; pielea din jurul sau de pe organul genital se inflamează, apare senzaţia de prurit şi chiar durere. Virusul herpetic se transmite prin contact sexual, chiar şi în cazul în care leziunile nu sunt vizibile.

Herpesul este recidivant şi din păcate este incurabil la ora actuală. Există însă tratamente antivirale pentru a împiedica o posibilă epidemie. Singura soluţie disponibilă în prezent este vaccinarea anti-herpes, recomandată şi de Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase.

Colposcopia şi prevenirea cancerului de col

Controalele periodice, screening-ul şi testul Babeş-Papanicolau sunt esenţiale în prevenirea cancerului de col uterin şi a infecţiilor cu HPV. În funcţie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Această examinare evidenţiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine şi ajută la depistarea cancerului de col, printr-o analiză la microscop.

 „Colposcopia este esenţială, atât în prevenirea cancerului de col, cât şi în urmărirea evoluţiei HPV. După orice infecţie serioasă, pacienta trebuie să revină la controale periodice, pentru a preveni reapariţia anomaliilor sau a infecţiilor genitale”, adaugă Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Radiologie și Imagistică medicală
Dr. Elena Claudia Teodorescu este Fondator și Director Medical Donna Medical Center, Medic primar Radiologie și Imagistică medicală  si Doctor în Științe Medicale. ✓ Peste 15 ani de Supraspecializare în Senologie Imagistică ✓ Peste 80,000 de examene (mamografii, ecografii mamare și ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”