Testul de 1 minut care îți arată dacă ești la risc să faci diabet

Află dacă ești la risc să faci diabet completând un chestionar care durează doar 1 minut. 
  • Publicat:
  • Actualizat:
Testul de 1 minut care îți arată dacă ești la risc să faci diabet
Foto: envato

Riscul să faci diabet este mai mare dacă ești supraponderal. Cu toate acestea, diabetul poate apărea și la persoanele considerate slabe. Asta deoarece grăsimea, cea care dereglează modul în care este secretată insulina, se acumulează și pe organe, nu doar imediat sub piele.

Grăsimea viscerală – care nu se vede la exterior – poate crește, de asemenea, riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, dacă ai un părinte, un frate sau o soră cu această problemă de sănătate, ești la risc să faci diabet și tu.

Alți factori de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt: vârsta (peste 45 de ani), lipsa de activitate fizică (mai puțin de 150 de minute de mișcare pe săptămână), hipertensiunea arterială, prediabetul, diabetul gestațional (apărut în timpul sarcinii), nașterea unui copil cu o greutate peste 3,5 kilograme, consumul excesiv de alcool, fumatul sau lipsa de somn.

Așadar, expresia „nu judeca o carte după copertă” se aplică și în cazul diabetului, care afectează categorii diverse de persoane, nu doar pe cele supraponderale.

Diabetul poate fi prevenit

Înainte de a dezvolta diabet de tip 2, majoritatea oamenilor au prediabet. Adică au un nivel de zahăr în sânge mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare încă pentru a fi stabilit diagnosticul de diabet de tip 2. Însă prediabetul, după cum spuneam anterior, crește riscul de a dezvolta diabet.

Descoperit la timp și luând măsuri, cum ar fi scăderea în greutate printr-un plan alimentar corect și practicarea exercițiilor fizice, prediabetul poate fi întors din drum. Cu alte cuvinte, instalarea diabetului poate fi prevenită.

Citește și: Dieta care întoarce diabetul din drum. Ce să mănânci dacă ai prediabet

Testul care te ajută să afli dacă ești la risc să faci diabet

Pentru a afla dacă ești la risc să te confrunți cu prediabet sau diabet, accesează testul de 1 minut pus la dispoziție pe site-ul www.cdc.gov.

În cadrul chestionarului vei primi întrebări precum:

  • Ce vârstă, sex, înălțime, greutate ai?
  • Ai în familie cazuri de diabet?
  • Ai fost diagnosticat cu hipertensiune?
  • Ai fost diagnosticată cu diabet gestațional?
  • Faci mișcare zilnic?

După ce răspunzi la toate aceste întrebări, vei primi un scor care îți indică riscul de prediabet, dar și recomandări privind stilul de viață care să te ferească de probleme, cum ar fi:

  • menține-ți greutatea la valori normale
  • fă mișcare cel puțin 150 de minute/săptămână
  • bea mai multă apă și mai puține băuturi îndulcite
  • renunță la fumat
  • mănâncă zilnic fructe și legume proaspete
  • ține-ți sub control tensiunea urmând sfaturile medicului
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân