Teama de spitalizare învinge frica de COVID-19. Românii își fac stocuri de medicamente

  • Publicat:
Teama de spitalizare învinge frica de COVID-19. Românii își fac stocuri de medicamente

Aproape 7 din 10 români (69,5%) se tem mai mult de spitalizare decât de infectarea cu noul coronavirus sau de consecințele COVID-19, arată rezultatele unui sondaj realizat de Coaliția România Sănătoasă.

Sondajul arată că peste 70% dintre respondenți consideră că sezonul de răceală și gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit.

Majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și consecințele COVID-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi, precizează organizația care a comandat sondajul.

Stocuri de medicamente în casă, de teama COVID-19

Peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite.

Este important ca oamenii să înțeleagă care sunt limitele automedicației, iar noul protocol de tratament al COVID-19, publicat de autorități, vine cu anumite modificări importante: pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea ca AINS pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii și inflamației. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament, a comentat Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă și unul dintre administratorii grupului de pe Facebook Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți.

Dincolo de COVID-19, studiul arată că 3 din 10 români tratează simptome de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen.

E foarte important să nu fie folosite antibiotice împotriva infecțiilor virale!

Acestea pot fi administrate doar după un consult medical și pentru cazuri de suprainfecții bacteriene.

Peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici

Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol revine Ministerului Sănătății.

Referitor la informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei în context pandemic, peste 80% dintre români au cea mai mare încredere în medici.

De asemenea, 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va reveni la normal în următoarele 9-12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, în următoarele 4-8 luni.

Studiul „Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic” a fost realizat la comanda Coaliției România Sănătoasă, în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie 2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”