Sunt femeile mai responsabile în privința purtării măștii de protecție? Ce arată un nou studiu

  • Publicat:
Sunt femeile mai responsabile în privința purtării măștii de protecție? Ce arată un nou studiu
Sursa foto: Shutterstock

Femeile și bărbații au viziuni ușor diferite despre necesitatea și importanța purtării măștii de protecție, arată datele unui studiu recent.

Întrebați până când intenționează să poarte mască pentru a se proteja de infecția cu virusul SARS-CoV-2, cel care determină boala COVID-19, femeile au răspuns într-un număr mai mare decât bărbații că vor purta masca „atât timp cât recomandă autoritățile”. Diferențe au fost semnalate și în privința categoriilor de vârstă.

Necesitatea purtării măștii de protecție – femeile, mai responsabile decât bărbații

Potrivit unui studiu realizat online, aproape 73% dintre femei au răspuns că vor purta masca de protecție până când experții în sănătate publică de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor vor spune că nu mai este cazul, în comparație cu doar 63% dintre bărbați.

Din cele 2.181 de persoane chestionate în intervalul 1-5 aprilie anul curent, 126 au răspuns că nu poartă deloc mască de protecție, dintre care 6% femei și 11% bărbați.

O altă întrebare a fost: „Până când intenționați să purtați mască de protecție?”. 131 de persoane au răspuns „până voi face ambele doze de vaccin anti-COVID”, dintre care 5% femei și 9% bărbați. Doar 9 persoane au spus că vor purta masca până vor face prima doză de vaccin (n. red. – în cazul vaccinurilor ARN mesager, respectiv Moderna sau Pfizer).

Alte 176 de persoane au răspuns că vor purta masca până când angajatorul nu va mai cere acest lucru – 8% femei, 10% bărbați.

Alți 166 de respondenți au ales un alt răspuns, având opțiunea de a detalia – unii au răspuns „pentru totdeauna”, „pe termen lung”, „pentru tot restul vieții mele, nu glumesc”, „până mă voi simți în siguranță”, „voi purta masca doar dacă mi se cere în mod explicit la angajare”.

Mască de protecție, chiar și după ce va trece pandemia de COVID-19?

O altă întrebare adresată participanților la studiu a fost următoarea: „În ce alte împrejurări intenționați să purtați mască de protecție?”. Participanții au putut selecta mai multe răspunsuri.

Diversitatea de opțiuni bifate a indicat și o diferență destul de mare de viziune între sexe în ceea ce privește importanța purtării măștii de protecție.

De exemplu, 38% dintre femei și 27% dintre bărbați au răspuns că vor purta masca „în sezonul specific răcelilor și gripei”. De asemenea, 54% dintre femei și 40% dintre bărbați au răspuns că vor purta mască „atunci când vor fi bolnavi”. 52% dintre femei au bifat și opțiunea „voi purta masca în preajma persoanelor bolnave”, comparativ cu doar 37% dintre bărbați care au selectat acest răspuns.

Mai mult, 47% dintre femei și 37% dintre bărbați au bifat și opțiunea „voi purta masca în spațiile publice aglomerate”.

Întrebați dacă vor purta masca și în mijloacele de transport în comun, 34% dintre femei au răspuns afirmativ, în vreme ce doar 26% dintre bărbați au oferit acest răspuns.

Nu în ultimul rând, 17% dintre femei și 30% dintre bărbați au răspuns că nu intenționează să mai poarte niciodată masca de protecție odată cu dispariția pandemiei.

Diferențe pe categorii de vârstă

Răspunsurile la acest studiu au fost clasificate în trei categorii de vârstă: sub 35 de ani, între 35 și 54 de ani și peste 55 de ani.

Aspectul interesant a fost observat la grupul de persoane tinere, care au răspuns „că nu poartă deloc mască” sau/și „nu intenționez să mai port mască vreodată” în proporție ușor mai ridicată decât celelalte categorii de vârstă.

Acest lucru indică o probabilitate mai mare ca tinerii să conștientizeze mai puțin necesitatea purtării măștii de protecție în contextul actual, dar și faptul că nu toți au tras „învățăminte” în ultimul an de pandemie.

Sursa: Medscape.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân