Cum depistezi o mască neconformă – 7 indicii prețioase

06.03.2021
Cum depistezi o mască neconformă – 7 indicii prețioase

O mască neconformă nu te protejează eficient împotriva noului coronavirus. În plus, te poate „ușura” de sume destul de mari de bani, mai ales dacă nu știi să identifici elementele care îi atestă conformitatea.

Există 3 categorii de măști: textile (cel mai puțin eficiente), chirurgicale (pot avea până la 98% eficiență) și cu filtrare (acestea sunt cele mai indicate, deoarece oferă protecție ridicată și filtrează particule foarte fine).

Dacă la debutul pandemiei era o goană infernală după măști, fie ele și de 5 ori mai scumpe, acum avem la dispoziție tot felul de modele, la prețuri mai mici sau exagerat de mari, justificat sau nu.

De un an ni se spune să respectăm regulile de igienă, de distanțare și să purtăm mască pentru a ne proteja de infecția cu virusul care ne-a dat lumea peste cap. Însă câți comercianți (mai ales cei din mediul online) țin cont de regulile de calitate în ceea ce privește masca de protecție?

Cum te poți îmbolnăvi purtând o mască neconformă

La intervale regulate de timp, Autoritatea Națională pentru Protecție Consumatorului anunță că a mai emis câte o alertă privind cine știe de tip de mască neconformă. Cu alte cuvinte, fake-uri care ajung să fie cumpărate și purtate de români.

Cea mai recentă alertă a fost emisă pe 5 martie 2021, când președintele ANPC a transmis: „Avem toleranță zero față de practicile incorecte!”

Din păcate, sunt situații când persoanele se pot infecta chiar și atunci când poartă mască. Una neconformă, care nu asigură eficiență minimum 95% cât spune legea. Sau când o poartă greșit, sub bărbie, sub nas – și nu sunt puține cazurile!

În aceste condiții, ce putem face pentru a opri acest fenomen al comerțului cu măști neconforme?

Simplu: suntem atenți la elementele care ar trebui să fie prezente pe mască și pe ambalajul acesteia. Și cumpărăm măști din locuri autorizate, de preferat din farmacie sau de la distribuitori autorizați care le vând pe internet.

Nu de la „X fashion” sau din cine știe ce gheretă improvizată, unde nici măcar nu se eliberează bon fiscal.

Și apropo de bonul fiscal – e foarte important să îl ceri și să îl păstrezi o vreme. Asta în cazul în care vei dori să returnezi produsul, dar și pentru a putea face o reclamație în cazul în care acesta este neconform, sfătuiește InfoCons.

Elemente care nu se regăsesc pe o mască neconformă

Dacă nu sunt îndeplinite aceste 7 condiții, cel mai probabil comerciantul îți vinde o mască neconformă. Privește cu atenție masca, eticheta care o însoțește și ambalajul.

Pentru ca masca să fie una conformă, trebuie să se regăsească următoarele elemente:

  • Denumirea corectă a produsului (mască facială de uz medical, mască chirurgicală sau derivate din acestea, NU mască de protecție)
  • Marcajul CE
  • Numele comercialși adresa producătorului
  • Numărul lotului
  • Precizarea că dispozitivul este deunică utilizare
  • Gradul de eficiență
  • Instrucțiuni de utilizare

Dacă vrei să faci o investigație și mai amănunțită, poți intra pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, unde găsești listate denumirea produsului și numele producătorului. Asta dacă producătorul vinde măști conforme.

În caz contrar, căutarea ta pe site-ul ANMDMR nu va întoarce niciun rezultat și vei ști că ai cumpărat o mască neconformă.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: importanța accesului rapid la medicamente de ultimă generație