Simptomele COVID de lungă durată, ameliorate după vaccinare

  • Publicat:
Simptomele COVID de lungă durată, ameliorate după vaccinare
Sursa foto: Shutterstock

Unele persoane spun că simptomele COVID de lungă durată – în principal oboseala, ceața cerebrală, ritmul cardiac accelerat și tulburările de somn – s-au ameliorat la scurt timp după ce au fost vaccinate. 

O asociație de pacienți din SUA care se confruntă cu simptomele COVID de lungă durată a efectuat recent un sondaj printre cei 900 de membri. Dintre aceștia, peste 40% au declarat că simptomele s-au ameliorat în doar câteva zile de la primirea vaccinului anti-COVID, indiferent de tipul acestuia

Fondatoarea asociației, Diana Berrent, ea însăși supraviețuitoare a bolii COVID-19, a povestit că s-a luptat luni în șir cu simptomele care au rămas în urma infecției.

Mulți foști pacienți se temeau să se vaccineze pentru că aveau impresia că vaccinul le va agrava simptomele. Se așteptau la ce e mai rău. Însă lucrurile au stat exact pe dos. La 4-5 zile de la prima doză de vaccin anti-COVID, au constatat că se simt mult mai bine, că simptomele s-au ameliorat vizibil, spune Diana.

Iar mărturiile acestor foști pacienți sunt completate de sute, dacă nu de mii altele distribuite pe Facebook și Twitter, care au rămas șocați că vaccinul anti-COVID nu numai că nu le-a agravat simptomele, ci, din contră, le-a făcut să dispară.

O posibilă explicație a îmbunătățirii simptomelor după vaccinare este oferită de dr. Akiko Iwasaky, medic imunolog la Universitatea Yale:

Vaccinul anti-COVID ar putea să elimine așa-numitul rezervor viral, adică rămășitele de virus care ar putea să existe încă în corpul persoanei care a trecut prin boală și care pot fi cauza simptomelor cronice. Răspunsul imun indus prin vaccinare poate curăța aceste bucățele de virus care sunt capabile în continuare să producă inflamații în corp.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din zece persoane care au trecut prin boala COVID-19 rămâne cu simptome de lungă durată, chiar și la 6-9 luni de la vindecare. Printre aceste simptome se numără oboseala, dificultățile de respirație, insomnia și ceața cerebrală.

Simptomele COVID de lungă durată, numite de medici sechele post-acute COVID-19, pot apărea și persista după infectarea cu virusul SARS-CoV-2, iar severitatea lor variază de la ușoară la debilitantă, potrivit experților în sănătate publică.

Un studiu de amploare realizat la începutul acestui an arăta că multe persoane vindecate de COVID-19 se reîntorc la serviciu abia după 6 luni, din cauza simptomelor care persistă chiar și după vindecarea infecției.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”