Legătura surprinzătoare dintre hormonii de sex și imunitate

În privința imunității, femeile au un avantaj față de bărbați. În urma unui nou studiu s-a descoperit că hormonii de sex joacă un rol important.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Legătura surprinzătoare dintre hormonii de sex și imunitate
Foto: shutterstock

Un nou studiu publicat în jurnalul Physiological Reports sugerează că femeile beneficiază de mai multă protecție împotriva noului coronavirus datorită unui aspect: estrogenul. Atât femeile, cât și bărbații produc acest hormon, același lucru fiind valabil și în cazul testosteronului, ambii cunoscuți ca hormonii de sex.

Când cercetătorii au tratat celulele cu estrogen înainte și după infectarea cu COVID-19 au descoperit că estrogenul a redus celulele virale ale coronavirusului. Astfel, au propus ca medicii să poată folosi estrogenul ca ”o potențială protecție terapeutică celulară” împotriva virusului.

Hormonii de sex și efectele asupra imunității

Pentru a afla de ce estrogenul avea un potențial atât de mare asupra noului coronavirus, studiul a ajutat totodată la descoperirea efectelor asupra corpului prin transmiterea semnalelor către receptori. Celulele sistemului imunitar sunt bogate în receptori estrogeni, iar aceste semnale se schimbă în celule imunitare producând astfel inflamații care luptă împotriva patogenilor.

În schimb, testosteronul are un efect opus, suprimând inflamațiile, deoarece este un antiinflamator și reduce răspunsul imunitar necesar pentru a lupta împotriva infecțiilor. Acest efect contribuie la reducerea imunității bărbaților.

Legătura cu ciclul lunar. Când au femeile o imunitate crescută?

Nivelul de estrogen diferă pe parcursul lunii. Acesta este crescut chiar înainte de ovulație și scade imediat după. Din acest motiv, oamenii de știință și-au pus problema dacă este de preferat vaccinarea atunci când estrogenul atinge un vârf crescut. Un studiu recent realizat la Johns Hopkins arată că există o asociere între estrogen și imunitate în urma vaccinării atât la oameni, cât și la șoareci, ceea ce înseamnă că femeile produc mai mulți anticorpi ca protecție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân