Sforăitul la copii, o reală problemă

În urma unui nou studiu s-a luat în calcul sforăitul copiilor și problemele de sănătate care pot apărea în urma neglijării acestui aspect.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sforăitul la copii, o reală problemă
Foto: shutterstock

Ce poate fi mai drăguț decât să privești un copil când doarme? Sau când auzi ocazional câte un sforăit de pui de om. Dar în momentul în care cel mic sforăie câteva zile la rând, trebuie să-ți pui un semn de întrebare. Un nou studiu publicat în jurnalul Nature Communications arată că există o legătură între sforăitul frecvent la copii și schimbările structurale ale creierului, dar și a problemelor de comportament precum hiperactivitate și neatenție.

Cercetătorii au analizat datele obținute în urma unor imagini RMN de la peste 10.000 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani, din Statele Unite, dar și date ale părinților acestor copii cu privire la frecvența sforăitului celor mici și tipurile de comportamente pe care le-au sesizat. Cercetătorii au descoperit că cei care sforătie de trei sau mai multe ori pe săptămână aveau mai puțină materie cenușie în diferite zone ale creierului, inclusiv în cele care ajută la controlul impulsurilor.

Părinții nu trebuie să neglijeze sforăitul copiilor!

”Aceste părți ale creierului sunt responsabile pentru reglarea comportamentului și se aplică menținerii atenției sau ceea ce noi numim ”flexibilitate cognitivă”, care presupune reglarea individuală a comportamentului”, explică pentru HuffPost Dr. Amal Isaiah, cercetător și profesor la Universitatea de Medicină Maryland. ”Putem vorbi și de o cauză-efect, dar din perspectivă biologică, când te gândești la sforăit, spui că aerul nu pătrunde corespunzător, ceea ce înseamnă că se schimbă modul în care oxigenul este transportat în sânge și că nu este suficient”, adaugă specialistul.

Estimările sugerează că aproximativ 30% dintre copii sforăie ocazional, în timp ce există un procent de 10%-12% de copii care sforăie frecvent, adică mai mult de două nopți pe săptămână. O parte dintre aceștia suferă de apnee de somn, o tulburare de somn destul de serioasă care poate duce la oprirea respirației în timpul somnului.

Din fericire, la fel ca în cazul adulților, sforăiul la copii poate fi tratat. În unele cazuri este nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor și a vegetaţiilor adenoidale care blochează căile respiratorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân