Semnul de cancer care poate fi confundat cu infecția urinară

  • Publicat:
  • Actualizat:
Semnul de cancer care poate fi confundat cu infecția urinară
Foto: envato

Infecția urinară poate mima un tip de cancer silențios, dar extrem de periculos: cancerul de vezică. Simptomele pe care le dă de regulă infecția urinară sunt similare și în cazul acestui tip de cancer.

Potrivit statisticilor, mai mult de 50% dintre femei și 10% dintre bărbați se vor confrunta la un moment dat în viață cu cel puțin un episod de infecție urinară. Având în vedere incidența crescută a acestei afecțiuni, multe persoane tind să creadă că simptomele neplăcute vor dispărea de la sine sau cu un tratament specific. De fapt, în unele situații, manifestările ascund nu o infecție urinară, ci o problemă mai gravă, cum este cancerul de vezică.

Infecția urinară versus cancerul de vezică: semne similare

Deoarece simptomele cancerului de vezică pot fi ușor confundate cu ale unei infecții urinare, aproape un sfert din cazuri sunt diagnosticate în stadii tardive, când cancerul deja a metastazat și tratamentul nu mai are efect.

Din acest motiv este foarte important să acordăm atenție tuturor semnelor și să ne adresăm medicului cât mai devreme. „Prins” la timp, cancerul de vezică poate fi vindecat în proporție de 80% din cazuri.

Potrivit Cancer Research UK, prezența sângelui în urină (hematuria) este un simptom comun al infecției urinare și al cancerului de vezică.

Totuși, hematuria nu este neapărat un indiciu clar de cancer de vezică urinară. Acest simptom poate apărea și în caz de cistită, pielonefrită, pietre la rinichi, uretrită non-gonococică sau prostată mărită (hiperplazie benignă de prostată).

Alte simptome care pot fi împărtășite de cele două afecțiuni sunt: durerea abdominală joasă, durerile pelvine sau osoase, inflamarea ganglionilor limfatici la nivelul abdomenului sau gâtului, icterul (îngălbenirea pielii și a mucoaselor), respirația scurtă (dispneea), nevoia urgentă și frecventă de a urina și senzația de arsură la urinare.

Factori care cresc riscul de cancer de vezică urinară

În lume sunt diagnosticate anual aproximativ 430.000 de cazuri de cancer de vezică, peste o treime din pacienți pierzându-și viața din cauza acestei maladii.

Principalul factor de risc în apariţia acestui tip de cancer este fumatul. Fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta cancer de vezică urinară.

Alţi factori de risc includ:

  • vârsta (9 din 10 pacienţi au vârsta peste 55 de ani, boala fiind rar diagnosticată la persoane mai tinere de 40 de ani)
  • expunerea la anumite chimicale (arsenic sau substanţe chimice folosite la fabricarea vopselurilor sau în industria textilă şi a pielăriei)
  • tratamentele anterioare împotriva cancerului (mai ales cu medicamente pe bază de ciclofosfamide sau radioterapie)
  • bolile cronice inflamatorii ale vezicii urinare (infecţii urinare sau cistite repetate)
  • istoricul familial de cancer (deşi cauzalitatea genetică este rară, riscul de a dezvolta acest tip de cancer creşte dacă au fost cazuri în familie).
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân