De ce nu e bine ca bărbații să bea alcool dacă vor copii. Medic: Bebelușii se nasc diformi

  • Publicat:
De ce nu e bine ca bărbații să bea alcool dacă vor copii. Medic: Bebelușii se nasc diformi
Foto: envato

Plănuiți să aveți un copil? Nu doar gravidele trebuie să evite alcoolul, ci și partenerii lor, arată un nou studiu.

Potrivit cercetătorilor, bărbații care consumă alcool înainte de concepție își expun bebelușii unui risc major de sindrom alcoolic fetal, care se poate manifesta prin modificări ale trăsăturilor feței, precum și întârzierea sau retardul mintal, scrie IFLScience.

Deși femeile sunt în general „incriminate” pentru defectele congenitale legate de sindromul alcoolic fetal, apar dovezi că și bărbații au un rol important.

Studiul publicat recent în Journal of Clinical Investigation arată că bărbații ar trebui să renunțe la alcool dacă plănuiesc să aibă copii în viitorul apropiat.

Experții spun că „vina” pentru defectele cranio-faciale și întârzierile cognitive nu ar mai trebui pasată doar mamei, ci și tatălui, dacă acesta este consumator de alcool.

Ba mai mult, datele arată că expunerea tatălui la alcool are un efect mai puternic decât expunerea maternă în ceea ce privește sindromul alcoolic fetal.

Printre semnele specifice sindromului alcoolic fetal se numără greutatea corporală mică la naștere, întârziere în dezvoltarea cognitivă și fizică, anomaliile faciale și tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân