Semnul alarmant al deficitului de vitamina B12. Ce să nu neglijezi la copilul tău

Un studiu arată că nivelul scăzut de vitamina B12 la copii poate rezulta în dezvoltarea și performanțele funcțiilor vizuospațiale.
  • Publicat:
Semnul alarmant al deficitului de vitamina B12. Ce să nu neglijezi la copilul tău
Foto: shutterstock

Dificultățile de memorie și capacitatea de gândire pot fi semne ale deficitului de vitamina B12, arată cercetările. Persoanele care suferă de aceste carențe se confruntă cu dificultatea de a-și aminti lucruri sau să se concentreze. Un studiu arată că nivelul scăzut de vitamina B12 la copii poate rezulta în dezvoltarea și performanțele funcțiilor vizuospațiale și, ulterior, a percepției sociale.

Percepția socială și capacitățile vizuospațiale sunt părți esențiale ale funcției cognitive, precum înțelegerea informației și reacția asupra ei sau chiar judecata despre regulile sociale. În acest studiu, copiii cu un nivel redus de vitamină B12, la vârsta de 5 ani aveau un rezultat destul de slab la testele cognitive care presupuneau recunoașterea sentimentelor altor copii sau rezolvarea puzzlelor.

Descoperirile sugerează și că deficitul de vitamină B12 poate cauza daune sau să întârzie dezvoltarea creierului copiilor. Studii anterioare arată că această vitamină este esențială pentru dezvoltarea creierului, memorie, rezolvarea problemelor și învățat.

Carnea roșie este o sursă excelentă de vitamină B12, dar în sudul Asiei și în țările subdezvoltate, produsele de origine animală sunt limitate, motiv pentru care în rândul acestor populații se întâlnesc cele mai mari carențe. La acest studiu au luat parte 500 de copii din Nepal, cărora li s-au făcut teste de sânge pentru a se determina nivelul de vitamină B12 din organism. Timp de cinci ani, acești copii au dat numeroase teste de dezvoltare cognitivă.

Astfel s-a ajuns la concluzia că participanții la studiu nu aveau un nivel redus sever, ci suboptim, ceea ce nu este indicat în creșterea și dezvoltarea sănătoasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”