Semnele pneumoniei ignorate de mulți – ce simți când ai plămânii afectați

19.11.2021
Semnele pneumoniei ignorate de mulți - ce simți când ai plămânii afectați
Sursa foto: Shutterstock

Semnele pneumoniei pot fi confundate cu ale unei răceli mai zdravene inițial, cum ar fi tusea sau senzația de lipsă de aer. Dar nu trebuie să aștepți prea mult dacă simptomele persistă sau se agravează, pentru că infecția se poate răspândi rapid în plămâni. În lipsa unui tratament urgent și adecvat, pneumonia poate duce la insuficiență respiratorie!

Bătrânii cu boli cronice (astm, BPOC, diabet, boli de rinichi) și copiii mici prezintă cel mai mare risc să dezvolte complicații cauzate de pneumonie. De asemenea, fumatul, consumul excesiv de alcool, tratamentul pe termen lung cu medicamente imunosupresoare  sunt factori de risc ce favorizează apariția complicațiilor la nivel pulmonar.

Există peste 30 de tipuri de pneumonie, care au drept cauză infecția cu virusuri, bacterii, fungi sau, mai rar, paraziți. Pneumonia se caracterizează prin inflamația țesutului plămânilor, ceea ce determină umplerea cu lichid a alveolelor care absorb oxigenul pe care îl respirăm. Astfel, procesul de respirație este îngreunat, apar simptome precum lipsa de aer, iar în cazurile severe pneumonia poate duce chiar la deces în lipsa unui tratament rapid.

Află mai jos care sunt semnele pneumoniei și cum îți dai seama că ai nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Semnele pneumoniei – când să mergi la medic

Simptomele pneumoniei pot varia de la foarte ușoare la foarte severe, în funcție de factorul cauzator (bacterii, virusuri, fungi, paraziți). În unele cazuri, manifestările aproape lipsesc și pacientul nici nu-și dă seama că are această problemă de sănătate.

Tusea și respirația îngreunată la efort sunt cele mai comune semne ale pneumoniei.

Alte manifestări ale pneumoniei care trebuie să te trimită la medic pot include:

Tratamentul pneumoniei depinde de severitatea simptomelor, dar și de vârsta sau afecțiunile asociate ale pacientului. În formele moderate sau severe de pneumonie este necesară spitalizarea, pentru a preveni infecția generalizată în sânge (sepsis). 

Ține cont că lipsa tratamentului poate agrava fulgerător starea de sănătate. Așa că fii atent la semnele pneumoniei, nu te trata „după ureche” sperând că totul va trece în câteva zile și mergi la medic imediat ce simți că este ceva în neregulă cu plămânii și, mai ales, dacă faci parte din categoria de risc.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?
Recomandări:
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!