Cum îți dai seama că răceala „a dat” în pneumonie. Semnale de alarmă că plămânii sunt grav afectați

  • Publicat:
Cum îți dai seama că răceala „a dat” în pneumonie. Semnale de alarmă că plămânii sunt grav afectați
Foto: Envato

Semnele pneumoniei pot fi confundate cu ale unei răceli mai zdravene inițial, cum ar fi tusea sau senzația de lipsă de aer. Dar nu trebuie să aștepți prea mult dacă simptomele persistă sau se agravează, pentru că infecția se poate răspândi rapid în plămâni. În lipsa unui tratament urgent și adecvat, pneumonia poate duce la insuficiență respiratorie!

Bătrânii cu boli cronice (astm, BPOC, diabet, boli de rinichi) și copiii mici prezintă cel mai mare risc să dezvolte complicații cauzate de pneumonie. De asemenea, fumatul, consumul excesiv de alcool, tratamentul pe termen lung cu medicamente imunosupresoare  sunt factori de risc ce favorizează apariția complicațiilor la nivel pulmonar.

Există peste 30 de tipuri de pneumonie, care au drept cauză infecția cu virusuri, bacterii, fungi sau, mai rar, paraziți. Pneumonia se caracterizează prin inflamația țesutului plămânilor, ceea ce determină umplerea cu lichid a alveolelor care absorb oxigenul pe care îl respirăm. Astfel, procesul de respirație este îngreunat, apar simptome precum lipsa de aer, iar în cazurile severe pneumonia poate duce chiar la deces în lipsa unui tratament rapid.

Află mai jos care sunt semnele pneumoniei și cum îți dai seama că ai nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Semnele pneumoniei – când să mergi la medic

Simptomele pneumoniei pot varia de la foarte ușoare la foarte severe, în funcție de factorul cauzator (bacterii, virusuri, fungi, paraziți). În unele cazuri, manifestările aproape lipsesc și pacientul nici nu-și dă seama că are această problemă de sănătate.

Tusea și respirația îngreunată la efort sunt cele mai comune semne ale pneumoniei.

Alte manifestări ale pneumoniei care trebuie să te trimită la medic pot include:

Tratamentul pneumoniei depinde de severitatea simptomelor, dar și de vârsta sau afecțiunile asociate ale pacientului. În formele moderate sau severe de pneumonie este necesară spitalizarea, pentru a preveni infecția generalizată în sânge (sepsis). 

Ține cont că lipsa tratamentului poate agrava fulgerător starea de sănătate. Așa că fii atent la semnele pneumoniei, nu te trata „după ureche” sperând că totul va trece în câteva zile și mergi la medic imediat ce simți că este ceva în neregulă cu plămânii și, mai ales, dacă faci parte din categoria de risc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”