Românii, îndemnați să ridice pastilele de iod din farmacii | Alexandru Rafila: Este bine să fim pregătiți. Oamenii nu au fost suficient de convinși…

  • Publicat:
Românii, îndemnați să ridice pastilele de iod din farmacii | Alexandru Rafila: Este bine să fim pregătiți. Oamenii nu au fost suficient de convinși...

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face un apel către populație să ridice pastilele de iodură de potasiu disponibile gratuit în farmacii, în contextul unei posibile crize nucleare.

Deși sunt disponibile în farmacii de doi ani, doar 3% din cele treizeci de milioane de pastile de iodură de potasiu au fost cumpărate de români.

„Aceste pastile au valabilitate încă patru ani. O parte dintre ele au fost distribuite în farmacii. Oamenii nu au fost suficient de convinși. Într-o situație de criză, va fi o provocare să distribui o cantitate mare de pastile cu iod la toate persoane.

Este o listă foarte mare de unde oamenii pot ridica în continuare pastilele. Să sperăm că nu vom avea nevoie de ele, dar în cazul unei astfel de situații este bine să fim pregătiți”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ce este iodura de potasiu și la ce folosește aceasta

Iodura de potasiu (KI) este un compus chimic care furnizează iodul necesar organismului uman, saturând astfel glanda tiroidă cu iod non-radioactiv.

În cazul unui posibil accident nuclear, iodura de potasiu poate fi administrată ca măsură de protecție împotriva efectelor iodului radioactiv.

Este important de subliniat faptul că iodura de potasiu ar trebui administrată, atenție! numai la recomandarea și sub supravegherea autorităților sanitare și de securitate în caz de urgență nucleară.

Citește și: Nu lua iodura de potasiu fără recomandarea medicului. Cum și când trebuie luate pastilele cu iod și ce efecte adverse pot avea

Pastilele de iod NU sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 40 de ani

După 40 de ani, administrarea comprimatelor de iod nu mai este recomandată. Potrivit medicilor, iodul este recomandat în special copiilor, adolescenților și femeilor însărcinate.

După vârsta de 40 de ani, metabolismul uman devine mai leneș, astfel că absorbția iodului în tiroidă este slabă. Pe de altă parte, după 40 de ani, multe persoane au predispoziție la hipotiroidism/ hipertiroidism, iar administrarea de iod ar risca să agraveze aceste probleme.

Citește și: Administrarea corectă de iodură de potasiu. Dozele pentru fiecare vârstă și când e necesară

FOTO: Shuttestock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân