Nu lua iodura de potasiu fără recomandarea medicului. Cum și când trebuie luate pastilele cu iod și ce efecte adverse pot avea

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă, scrie Agenția Națională a Medicamentului. În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.

Iodura de potasiu se folosește pentru a reduce mucusul prezent în căile respiratorii. Astfel te ajută să elimini mucusul, să respiri mai ușor în cazul în care te confrunți cu probleme pulmonare de lungă durată, precum astm, bronșită cronică sau emfizem. Acest medicament este cunoscut și ca fiind un expectorant. De asemenea, este folosit alături de medicamente anti-tiroidiene pentru a pregăti glanda tiroidă în timpul unei expuneri de urgență la radiații.

Iodura de potasiu, în caz de radiații

Iodura de potasiu se folosește în scopuri medicale încă din 1820 și se află pe lista de medicamente esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Este un compus chimic, medicament și supliment alimentar. Ca medicament, de cele mai multe ori este folosit pentru a trata hipertiroidismul, se folosește în cazul accidentelor nucleare și protejează glanda tiroidă atunci când se folosesc diferite tipuri de compuși radiofarmaceutici. Se mai folosește și pentru a trata probleme de piele precum sporotricoză și ficomicoză.

Cum se folosesc pastilele cu iodura de potasiu

Iodura de potasiu se administrează oral cu 240ml de apă. Pentru a evita ulterioarele probleme de stomac se recomandă să se administreze după ce mănânci sau în timp ce mănânci. Este esențial să bei multe lichide.

Dacă administrezi iodura de potasiu sub formă de tablete, nu te întinde timp de 10 minute de la administrarea medicamentului. Dacă o folosești sub formă de picături sau medicație lichidă, folosește un produs care vine cu o lingură medicală sau un device care să-ți măsoare doza corect. Formele lichide pot fi amestecate cu apă, lapte sau suc. Nu folosi medicamentul dacă soluția devine maro-gălbuie!

Dozajul are la bază afecțiunile medicale și răspunsul la terapia pe care o urmezi. De exemplu, în cazul copiilor, doza administrată se prescrie în funcție de vârstă. Dacă este administrată o doză prea mare, există riscul de a te confrunta cu efecte adverse.

Iodura de potasiu: efecte adverse, potrivit prospectului

Stările de greață, vărsăturile, durerile de stomac, diareea, gustul metalic în gură, febra, durerile de cap sau acneea pot fi câteva dintre efectele adverse care pot apărea. Dacă ele se înrăutățesc sau persistă, mergi de urgență la cabinetul medicului.

Anunță de urgență medicul dacă unul dintre următoarele simptome apar:

 • arsuri la nivelul cavității bucale sau gâtului
 • dureri de dinți și gingii
 • inflamații în interiorul gurii
 • salivă în exces
 • iritații la nivelul ochilor
 • dureri de cap severe
 • inflamații la nivelul gâtului
 • creșteri în greutate, intoleranță la frig, ritm cardiac neregulat
 • constipație
 • confuzie
 • oboseală nejustificată
 • furnicături, dureri, senzație de slăbire la nivelul mâinilor/picioarelor.

Alte simptome severe mai pot fi:

 • durerile în piept
 • scaun negru
 • vărsături similare cafelei măcinate
 • diaree cu sânge

Citește aici atenționări și precauții în sarcină și alăptare

Surse: anm.ro, webmd.com, mayoclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult