Reluarea Programului FIV în 2024, „în coadă de pește”

Programul FIV presupune acordarea de vouchere în valoare de 15.000 de lei/cuplu pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro.
  • Publicat:
Reluarea Programului FIV în 2024, „în coadă de pește”
Reluarea Programului FIV în 2024, „în coadă de pește”

Cuplurile din România care se confruntă cu infertilitatea ar putea beneficia și în 2024 de ajutorul financiar oferit de stat pentru procedurile de fertilitate. Momentan, Programul FIV este blocat la Ministerul Familiei din cauza lipsei de buget, însă există discuții la nivelul Ministerului Finanțelor, care implică deblocarea resurselor financiare, începând cu luna aprilie a anului curent, în scopul reluării acestui program care a avut mare succes în anii anteriori.

Potrivit punctului 7 din pachetul de „Măsuri de sprijin pentru diferite segmente din economie și sociale agreate la nivelul coaliției pentru perioada următoare”, se are în vedere „deblocarea Programului Național de Infertilitate în vederea asigurării creditelor de angajament în valoare de 150 de milioane de lei”.

Programul FIV presupune acordarea de vouchere în valoare de 15.000 de lei/cuplu pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, din care un voucher în valoare de 5.000 de lei este destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în valoare de 10.000 de lei, este utilizat pentru achitarea procedurilor medicale prescrise de specialistul în infertilitate.

În decembrie 2023, Ministerul Familiei a prezentat un bilanț al Programului FIV: au fost înregistrate 10.000 de dosare eligibile, 1.010 sarcini în evoluție și 52 de nașteri.

Unul din cinci cupluri din România se confruntă cu infertilitatea

Potrivit unui studiu inițiat în 2023* de Asociația pentru Reproducere Umană din România (ARUR), unul din cinci cupluri care își dorește un copil nu a reușit să obțină o sarcină, deși încearcă de 1-5 ani.

Același studiu arată că 18% dintre sarcinile din mediul urban au fost obținute, în perioada 2018-2023, prin tratamente de specialitate urmate de femei sau de partenerii lor.

O altă noutate este reprezentată de adresabilitatea cuplurilor la medicul specialist în infertilitate. Din 2018 până în 2023, proporția cuplurilor care își doresc un copil și nu reușesc să conceapă pe cale naturală și care a cerut opinia unui specialist în infertilitate a crescut de la 28% la 45%.

„Peste 150.000 de cupluri din România sunt conștiente că au probleme de infertilitate și vor să aducă pe lume copii. Dacă s-ar rezolva problemele lor, numărul de sarcini într-un an s-ar dubla în România”, a precizat dr. Andreas Vythoulkas, director executiv ARUR și medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Problemele care duc la infertilitate

Cauzele infertilității sunt reprezentate atât de patologiile feminine, cât și de cele masculine, în proporție relativ egală.

În cazul femeilor, cele mai frecvente probleme care îngreunează obținerea sarcinii sunt:

  • patologiile la nivelul trompelor uterine
  • rezerva ovariană redusă
  • endometrioza
  • fibromele
  • polipii uterini
  • sinechiile
  • tulburările genetice
  • menopauza precoce

Principalele cauze de infertilitate masculină sunt:

  • problemele la nivelul spermogramei
  • dezechilibrele hormonale
  • problemele genetice
  • varicocelul

Multe dintre aceste cauze ale infertilității își găsesc rezolvarea doar prin intermediul fertilizării in vitro, procedură la care intenționează să apeleze 44% (spre deosebire de 20% în anul 2018) din cuplurile incluse în studiul ARUR în următoarele 12 luni și care iau în calcul să apeleze la ajutorul financiar oferit de stat prin Programul Național de Infertilitate.

* „Starea fertilității și infertilității în România”, primul studiu despre infertilitate din România, ediția a doua, 2023, realizat de Quantix Marketing Insights, la solicitarea Asociației pentru Reproducere Umană din România.

Eșantion online, reprezentativ din punct de vedere sex și vârstă pentru populația din România, femei în limita de vârstă 25-45 de ani, respectiv bărbați în limita de vârstă 25-60 de ani; baza totală de 4.495 de respondenți, eroare statistică +/- 1,5%, interval ianuarie-februarie 2023.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân