Infecţiile genitale care pot provoca infertilitate

  • Publicat:
Infecţiile genitale care pot provoca infertilitate

Atât femeile cât şi bărbaţii, în egală măsură, pot suferi de infertilitate. O dovedesc datele statistice care indică faptul că unul din şase cupluri are dificultăţi în a concepe. Cauzele sunt variate, legate de aspecte ale sănătăţii fie a femeii, fie a bărbatului, fie ale ambilor parteneri. Am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate despre aceste infecţii genital supărătoare.

Infecţiile genitale ce pot due la infertilitate: cauze

Una dintre cauze este reprezentată de infecţiile genitale provocate de o serie de agenţi patogeni. Cei mai de temut sunt – atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi – Chlamydia trachomatis şi Gonoreea neisseria, ambii fiind transmisibili prin contact sexual neprotejat.
Infecţia cu Chlamydia este de departe principala cauză de infertilitate ce implică trompele uterine. Un procent de 35% dintre femeile care suferă de infertilitate sunt afectate de modificări postinflamatorii ale trompelor uterine (salpingită) sau a zonei care interferează cu funcţia acestora, ca urmare a infecţiei cu Chlamydia. Salpingita apare la aproximativ 15% dintre femeile cu vârsta reproductivă, 2,5% dintre ele devenind infertile până la vârsta de 35 de ani. Însă este foarte posibil ca procentul de femei afectate să fie subestimat, acesta fiind în realitate mai mare. Şi asta deoarece infecţia cu Chlamydia este una tăcută, fără simptome şi manifestări. Sau, oricum, nu suficient de zgomotoase încât să conducă la diagnosticarea precoce şi tratarea ei.
Infecţiile simptomatice, asimptomatice sau latente ori sechelele lor pot contribui, de asemenea, la inflamaţia cronică a colului uterin şi a endometrului, la modificări ale secreţiilor tractului reproductiv, la inducerea mediatorilor imuni care interferează cu fiziologia gametului sau a embrionului şi tulburări structurale. Aceeaşi infecţie cu Chlamydia este factor major şi în infertilitatea masculină, al doilea după oligospermie.
Cea mai bună cale de reducere a incidenţei infertilităţii asociate infecţiei cu Chlamydia o reprezintă, desigur, prevenirea ei. Dacă infectarea deja s-a produs, este importantă depistarea precoce şi tratarea, înainte ca ea să afecteze fertilitatea.

Gonoreea – silenţioasă la femei, „zgomotoasă” la bărbaţi

În afara infecţiei cu Chlamydia, un risc la fel de mare de a conduce la infertilitate îl reprezintă infecţia cu Gonoreea neisseria. Nici în acest caz nu există simptome specifice, aşa încât femeia nu acordă importanţă disconfortului la urinare, secreţiilor anormale şi sângerărilor între menstre. Lucrurile sunt mai clare şi evidente la bărbaţi, pentru că în cazul lor infecţia „se trădează” prin simptome specifice şi lesne observabile precum durerile şi senzaţia de arsură la urinare, prurit şi secreţii consistente de culoare albă sau verzui. Din fericire, în cazul bărbaţilor, deşi fertilitatea este afectată, este o chestiune temporară. Odată tratată infecţia, lucrurile reintră în normal. Mai complicat este în cazul femeilor, deoarece infecţia cu Gonoreea poate avea consecinţe pe termen lung în privinţa capacităţii de a concepe. Nedepistată şi netratată la timp, infecţia se răspândeşte la nivelul superior al aparatului genital. Boala inflamatorie pelvină poate împiedica eliberarea de ovule, poate împiedica fecundarea sau poate face imposibilă dezvoltarea eventualilor embrioni. Simptomele bolii inflamatorii pelvine includ dureri abdominale, balonare şi chiar febră uşoară.
Atât infecţia cu Chlamydia cât şi cea cu Gonoreea pot deteriora endometrul, provocând hipomenoree, amenoree şi aderenţe intrauterine (semne ale sindromului Asherman). Aderenţele intrauterine se pot dezvolta ca endometrită tuberculoasă, afectând grav fertilitatea (interferenţa cu implantarea sau modificări ale metabolismului endometrial). Prognosticul acestui sindrom cu referire la fertilitate variază în funcţie de gravitatea aderenţelor.

Infecţii care afectează indirect fertilitatea

Chiar dacă infecţiile cu Chlamydia şi Gonoreea sunt cele mai mari şi mai frecvente ameninţări la adresa fertilităţii, nu sunt şi singurele. Şi cele cu Mycoplasma, Ureaplasma sau Streptococul de grup B pot determina de asemenea infertilitate, de cele mai multe ori secundară. Pe seama lor pot fi puse obstrucţiile tubare bilaterale sau dezvoltarea de aderenţe care împiedică fecundaţia. Infecţiile genitale cu Trichomonas vaginalis, HPV, sifilis ori herpes genital nu afectează nici ele în mod direct fertilitatea, dar produc complicaţii care îngreunează concepţia.
Prezentarea la medic de la apariţia primelor semne care ies din sfera normalităţii precum şi controalele şi investigaţiile periodice, preventive, reduc posibilele riscuri a căror complicaţie este infertilitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân